Почетна Празници Католиците денеска го слават Свети Доминик
Католиците денеска го слават Свети Доминик

Католиците денеска го слават Свети Доминик

48
0

Верски календар: 08 Август

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Доминик.

dominikБил роден во Каларога во Шпанија, околу 1170 година. Во Паленција студирал теологија и станал свештеник. Проповедувал против албигеншките херези кои тврделе дека светот е дело на Сатаната. Свети Доминик се молел и храбро настапувал бранејќи ја верата во Христос Спасителот. За таа цел го основал редот на проповедниците-доминиканци. Умрел во Болоња во 1221 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *