Почетна Вести Свет Католичките бискупи од САД го почнаа процесот на беатификација, легендарниот индијанец од племето Дакота
Католичките бискупи од САД го почнаа процесот на беатификација, легендарниот индијанец од племето Дакота

Католичките бискупи од САД го почнаа процесот на беатификација, легендарниот индијанец од племето Дакота

191
0

Католичките епископи на Соединетите Американски Држави одлучија да го започнат процесот на битификација на Црниот Лос, легендарниот индијанец од племето Дакота. До сега, северноамериканските Индијанци имаа само еден светец – Катерина Теккавете, аскетска католичка на 17 век.

Црниот Лос (1863-1950) на возраст од девет години, во треска за време на болеста, имал визија. Тој практикувал традиционална индијанска паганска духовност. Во 1876 година, тој учествувал во битката на реката Литл Бигхорн против американските војници. По поразот на племето Дакота престојувал во резерватот на Пајн Риџ.

По смртта на неговата прва сопруга, во 1904 година, Црниот Лос бил крстен под името Николас и станал католик. Во исто време, продолжил да ги практикува древните индиски ритуали.

Неговите приказни ги собрал Џон Неигард, кој ги објавил во книгата “Црно Лос говореше”, објавена во 1932 година.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *