Почетна Празници Католички верски календар
Католички верски календар

Католички верски календар

713
0

Верски календар: 02 Јуни

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Бернардин Реалино.

sveti_bernardino_realino_4Бил роден во 1530 година, во северна Италија. Стекнал висока хуманистичка култура и станал доктор по граѓанско и црковно право. Им помагал на сиромашните луѓе. Стапил во дружината Исусова и во 1567 година станал свештеник во Лече. Како духовен водач и светец, бил омилен меѓу луѓето кои го нарекувале “татко на градот”. Свети Бернардин Реалино умрел во 1616 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *