Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

38
0

Верски календар 21 мај

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Еуген Мазенод.

eudenio 1Бил роден во 1782 година, во Франција. Младоста ја поминал во прогонство во Торино, Венеција, Неапол и Палермо. Кога се вратил во Франција, во 1802 година се запишал на теолошки науки. Во 1811 година станал свештеник. Основал установа за христијанско воспитување на младите. Им помагал на сиромашните. Во 1837 година, бил избран за бискуп во Марсеј. Умрел во 1861 година.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *