Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

8
0

Верски календар: 11 Јануари

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Хигин.

sveti_higin-1-1Римскиот световен календар на 11 јануари, го споменува папата свети Хигин. Од 136 до 140 г. п.н.е. бил на папската столица како наследник на свети Петар. Христијаните во времето на римските цареви, не уживале мир и почитување. Во негово време имало и многу кривоверци. Свети Хигин многу претрпел од римските цареви Хадријан и Антонин Пиј кои, ја подржувале паганската наука. Но, тој храбро се борел со својата добра наука и со светиот живот, против сите зла кои доаѓале од страна на лошите римски цареви.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *