Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

59
0

Верски календар: 07 Декември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Амброзије.

sveti-ambrБил роден во Триер во 339 година. Потекнувал од угледно римско семејство. Татко му бил висок царски чиновник во Галија. Амброзије во младоста студирал во Рим, леторика и право. Околу 370 година станал гувернер во северна Италија со седиште во Милано. Но, подоцна пристапил на духовниот сталеж и бил избран за милански бискуп. Како бискуп се истакнал во проучувањето на своите верници во одбрана црквата против поганството, и против другите кривоверства. Свети Амброзије се вбројува меѓу четирите големи западни свети татковци. Тоа се оние писатели кои во минатото се одликувале со светост на животот и големо теолошко знаење. Тој е познат и како голем поборник за независност на црквата од државната власт. Свети Амброзије бил голем говорник во своето време. На неговите проповеди му се обраќал на христијанството на Свети Августин. Верниците му се молат во сите услови на животот.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *