Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

28
0

Верски календар: 13 Ноември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА Св. Станислав Костка.

sveti-stanislavРоден е во 1550 година, во полскиот град Ростков, во богато и политички влијателно семејство. На 14 години, со постариот брат заминал во Виена на школување. Станислав учел и одел во црква на молитви. Сакал да се приклучи во језуитскиот манастир, но татко му преку дипломатијата му забранил. Упавникот на манастирот во Виена му дал препорака да го примат во манастир во Рим. Како приправник бил побожен и послушен. По една година се разболел, но болеста мирно ја поднесувал. По смртта бил прогласен за Светец. За помош му се молат оние кои се подготвуваат за калуѓерски и свештенички живот и работа.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *