Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

33
0

Верски календар: 03 Ноември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Мартин де Порес.

sveti-martin-deРоден е во Лима. Како мелез оставен од татко му, доживеал големи понижувања и дискриминација. Го привлекувала медицината, но поради сиромаштијата неможел да студира. Заминал во манастир и станал калуѓер. Бил многу побожен. Господ му дал многу милост и мудрост, така што кај него за совет доаѓале угледни луѓе и високи црковни личности и кралеви. Болните ги лекувал на чуден начин. Поседувал дарба на билокација, односно способност во исто време да се наоѓа на повеќе места, за да им помага на луѓето. Верниците му се молат за разни потреби, а особено оние кои се обесправени.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *