Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

9
0

Верски календар: 10 Октомври

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Лујо Бертан.

sveti-luisСе родил во Венеција, во 1526 година. Во доминиканските цркви помеѓу светците од доминиканскиот ред често може да се наиде на Свети Лујо Бертан, чиј култ особено се поврзува со неговата татковина Шпанија. На сликите најчесто е прикажан во бело-црн хабит, додека во рака држи златна чаша од која излегува змија. Тоа е во спомен на обидот за труење од страна на домородците на Латинска Америка, со цел да го спречат во ширењето на христијанството, поточно Евагелието. Познавачите на Свети Лујо Бертан велат дека главно значење на неговата духовност е стравот Божји. Прогласен е за светец во 1671 година од страна на папата Клемент Десетти, бидејќи го проповедал Христовото Евангелие неплашејќи се од смртта, но и поради тоа што ги штител загрозените Индијанци од властодршците. Бидејќи многу проповедал во Колумбија, во 1690 година, прогласен е за заштитник за Новото кралство на Гранада, како што тогаш се нарекувала денешна Колумбија. На него му се молат луѓе на кои им се загрозени најосновните човекови права.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *