Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

24
0

Верски календар: 09 Октомври

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Дионизие.

sveti-dionizijeЖивеел во третиот век по Христос. Им го проповедал Евангелието на некрстените во Франција во малото место Лутетиа Парисиорум, од кое подоцна се развил денешниот град Париз. За време на римскиот цар Валеријан, му била отсечена главата на местото кое денес се нарекува Монмартр, а закопан е на местото кое денес се нарекува Сент Дениз, и двете лоцирани во Париз. Како што градот се развивал, така се повеќе се ширела почитта кон него, како во Франција, така и во светот. Неговиот лик се наоѓа на воените знамиња на француските кралеви. Нему верниците му се молат за оздравување од главоболка.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *