Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

23
0

Верски календар: 08 Октомври

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Светиот старец Шимун.

sveti-simunСпоред евангелието по Лука, глава 2, ред 25, тој е праведен и Свет Старец кој го примил малиот Христос во прегратки кога Света Богородица го покажала во храмот во Ерусалим, 40 дена после неговото раѓање. Неговото свето тело, источно – римските цареви од Ерусалим го пренеле во Цариград. За време на крстоносните војни, млетските крстоносци го зеле сакајќи да го пренесат во Венеција, но бродот на чуден начин застанал кај Задар каде што и ден денес се наоѓа неговото Свето тело во прекрасен саркофаг во црквата на црквата на Светиот Шимун. Верниците му се молат за помош за свет и праведен живот.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *