Почетна Празници Католички светец на денот
Католички светец на денот

Католички светец на денот

45
0

Верски календар: 03 Октомври

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Фрањо Борџија.

sveti-franjo-borgijaРоден е на 28 октомври 1510 година во Гендија, во Шпанија од родители кои му слугувале на кралскиот двор. Завршил школо и напредувал во службите кај кралот. По службената дејност морал да присуствува на отварањето на сандакот на убавата принцеза, 17 денови по нејзината смрт. Откако го видел нејзиното, порано многу убаво лице кое започнало да се распаѓа, Фрањо започнал да размислува за минливоста на овоземната убавина. Се повеќе размислувал за духовниот и задгробниот живот. Се поврзал со монасите Језуити, а по смртта на жена му, тој материјално ги обезбедил децата, го завршил школувањето во четириесеттата година, станал свештеник и успешен проповедник.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *