Почетна Вести Свет Католичката црква во Њујорк објави имиња на 120 свештеници педофили
Католичката црква во Њујорк објави имиња на 120 свештеници педофили

Католичката црква во Њујорк објави имиња на 120 свештеници педофили

122
0

Епархијата на Њујорк соопшти дека 120 свештеници обвинети за сексуални блудничења врз деца или за детска порнографија, работеле во неа во изминатите години.

Втората најголема епархија во државата објави список со имиња на тие свештеници. Меѓу нив има епископи и познат кардинал.

Тоа е нов список со свештеници обвинети за сексуално злоставување деца откако Католичката црква зема предвид барања за транспарентност за злоупотреби од свештеници. Кардиналот Томоти Долан изјави дека тоа е „срам, фрлен врз црквата заради сексуалните злоставувања на деца”.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *