Почетна Анализа Канонада од навреди, гнев и омраза од Москва кон МПЦ-ОА, само затоа што сака автокефалност
Канонада од навреди, гнев и омраза од Москва кон МПЦ-ОА, само затоа што сака автокефалност

Канонада од навреди, гнев и омраза од Москва кон МПЦ-ОА, само затоа што сака автокефалност

1.54K
1

Навредливи, омоловажувачки и дискриминирачки квалификации од „православните браќа од Русија“ на снемтка на МПЦ-ОА.

Главната причина е што МПЦ-ОА, продолжува да се бори во православниот свет за својата вистина и за својата автокефалност, нешто на што очигледно руската црковна јавност е алергична.

Во тој контекст, во едно церковно инфромативно изндание во Русија, МПЦ-ОА се претставува како расколничка, отпадничка црковна структура, а се велича Јовановата ПОА.

Причината е тоа што неодамна монашкиот хор на Бигорскиот манастир ја освои грчката црковна публика на првиот меѓународен фестивал на византиско пеење, а воедно и неговото учество во две литургии во црквите на ГПЦ.

Рускиот гнев оди до таму што водителот на тоа црковно шоу не бира зборови, па на најпогрден начин ја омаловажува и МПЦ-ОА и Македонија и сите кои се дел од македонската црква.

Ова е добар пример за сите кои се уште веруваат во „братската Руска црква“ да го видат нејзиниот однос, и тоа мотивиран од тоа само затоа што МПЦ-ОА го бара својот пат за да стаса до Автокефалност.

Погледнете:

Коментар(1)

  1. Надо поменьше обращать внимание на то, что эти гебняевые подстилки вообще говорят. Они и вся их колхозно-лубянская шобла – в агонии; их край неизбежен в ближайшее время.

    Прекратив поминовение первого епископа в православии, они сами отпали в раскол. Забудьте о них!

Напиши одговор на Maxim Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *