Почетна Вести Свет Како изгледа мапата на религиозност во САД?
Како изгледа мапата на религиозност во САД?

Како изгледа мапата на религиозност во САД?

282
0

Едно од последните истражувања на „Институтот за испитување на јавното мислење за религија„ во САД, направено во 2014 покажува многу карактерситични резултати. Според ова истражување, кое е направено по држави, Соединетите американски држави ја имаат најшареноликата мапа на религиозност.

Иако доминантно е христијанското население, од католичка и од протестантска вероисповест, сепак истражувањето покажува и еден висок процент на испитаници кои се дефинираат како „анафилејтед“. Сепак, овој термин во основа не значи дека сите овие испитаници се и атеисти. „Анафилејтед“ е термин со кој се опфаќаат лица кои не се официјално припадници или пак не се какков било начин поврзани со која било религиска организација.

Погледнете ја мапата и истражувањето за религиозноста на Американците по држави.

Религиозноста на САД по држави

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *