Почетна Вести Јубилејот 50 години автокефалност во меѓународно списание
Јубилејот 50 години автокефалност во меѓународно списание

Јубилејот 50 години автокефалност во меѓународно списание

168
0

Mеѓународното списание Occasional Papers on Religion in Eastern Europe посвети цел број на јубилејот – 50 години од прогласувањето на автокефалноста на Македонска православна црква- Охридска архиепископија.

Со одлука на Третиот црковно – народен собор, на 17 јули 1967 година, точно 200 години од укинувањето во 1767 година, повторно е возобновена Охридската архиепископија како Македонска православна црква.

На 19 јули 1967 година е извршен чинот на прогласување на автокефалноста за време на свечената архиерејска литургија отслужена во црквата „Света Богородица Перивлепта“ во Охрид.

Текстовите на списанието, кое е подготвено со поддршка и од Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје, можете да ги погледнете и преземете на следниот ЛИНК:

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *