Почетна Вести Христијанство Јован: Потребата за единство е врвен имератив
Јован: Потребата за единство е врвен имератив

Јован: Потребата за единство е врвен имератив

3.46K
0

Новиот Митрополит на МПЦ-ОА, Јован, уште еднаш, како многупати досега, го покажа својот потенцијал, своето теолошко ниво. На неговото прво обраќање пред владиците, на здравицата на трпезата по заедничката литургија во “Света Софија”, тој ја нагласи потребата за единството во Православната Црква како врвен императив – зашто само така Црквата вистински постои и може да му го сведочи благовестието на овој свет.

Секако, единството се однесува на сета полнота, не само да постои некаде, а негде не – кога зборуваме за едниството, се однесува на целата Црква. Јован секако дека знае оти единството на една автокефална церква е целосно, ако е во единство со сите православни цркви, не само со српската, руската и бугарската.

Погледнете ја здравицата.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *