Почетна Политичка теологија ИСТРАЖУВАЊЕ: Секој четврти би прифатил брак, а секој втори пријател од различна вера
ИСТРАЖУВАЊЕ: Секој четврти би прифатил брак, а секој втори пријател од различна вера

ИСТРАЖУВАЊЕ: Секој четврти би прифатил брак, а секој втори пријател од различна вера

414
0

Религија.мк, во следниот период поединечно, со анализа ќе ги објави сите прашања од обемното истражување за перцепцијата на граѓаните за религиите во Македонија, спроведено со ИПИС, а поддржано од фондацијата Конрад Аденауер.

Речиси секој четврти човек во Македонија би прифатил како дел од своето потесно семејство некој кој има различна верска определба. А речиси секој втори би избрал пријател кој е од друга религија.

PRIJATELI 3

 

PRIJATELI 1Последното истражување на Религија.мк  и ИПИС, поддржано од фондацијата Конрад Аденауер, покажува нагорен тренд во  разбивањето на предрасудите и стереотипите околу изборот на семејните врски по верска основа.

23.8% од испитаниците се изјасниле дека немаат проблем како дел од потесното семејство(маж, жена, снаат, зет) да прифатат некој кој има различна верска определба. Само 13.8% таква опција не би прифатиле.

PRIJATELI 2Истражувањето, спроведено кон средината на декември 2016 година, покажува дека најголем процент, или 41.2% од анкетираните за свој пријател би прифатиле некој кој е со друга верска определба. 7.2% би избрале тоа да биде само познаник, а 8,9% како дел од поширокото семејство.

Анализата на истражувањето по етничка и верска основа на испитаниците покажува речиси идентичен сооднос и кај Македонците и кај Албанците, како и кај муслиманите и христијаните. Како маж, жена, снаа, зет, кој е од различна верска припадност би прифатиле 22.4% од Македонците, а 27.7% од Албанците.

Во поглед на возраста на испитаниците, младите имаат најмал процент на предрасуда и стереотипи за ова прашање. Дури 32.6% анкетирани до 29 години немаат против за дел од потесното семејство да изберат некој кој има различна верска определба. 44,8% од младите пак би прифатиле верски различен пријател.

PRIJATELI VTOR 3Анкетираните во истражувањето одговараа и на прашање за тоа како нивните блиски би прифатиле некој различен по верска определба. Одговорите во голем дел коинцидираат со претходното прашање.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *