Почетна Вести Иринеј Буловиќ откри зошто СПЦ не дозволува автокефална црква во Македонија

Иринеј Буловиќ откри зошто СПЦ не дозволува автокефална црква во Македонија

1.88K
2

Бачкиот епископ Иринеј Буловиќ ја открива клучната причина зошто Српската православна црква одбива да додели автокефален статус за Македонската православна црква.

Буловиќ во интервју за српскиот медиуми вели дека терминот „Автокефалност“ денеска е иснтрумент на политичка битка кортистен од националисти кои сакаат да создаваат нови идентитети на народи.

Буловиќ вели дека таков е случајот со Украина, но и со Македонија, држави кои се одвоиле од своите матици, но држави кои не се свесни дека „гранциите се флуидни“ и дека тие биле менливи категории.

Оваа изјава на Иринеј Буловиќ, најгласниот противник на македонската автокефалност е директна потврда за суштината зошто СПЦ не сака да признаее автокефална црква, а тоа се поврзува со националниот идентитет на Македонците, кој на овој начин Буловиќ го оспорува.

Коментар(2)

  1. Znaci, spored zborovite na Bulovic, nacionalisti sakaat nesto od drugi postari nacionalisti nesto da dobijat. Ali mislam deka nacionaqlizmot i sovinizmot mu se strani kategorii na Hristijanstvoto , a bas naprotiv, Makedonskata crkva vo svoite stremezi kon avtokeflnosta gi bazira na hristijanskite osnovi. , zatoa sto taa bila zadusuvana bas od nacionalistickite i sovinistickite aspiracii nametnuvani od sosednite crkvi Pa i samiot toj neka se zaprasa zarem nogovive izjavi kon ova prasanje ne se bazirani bas na nacionalosticki i sovinisticki osnovi. Da tocno na tie osnovi, a ne na osnovite na crkovnoto pravo i na crkovnite kanoni

  2. Bespotrebno se diga tolkava prasina okolu poimot avtokefanpst. Pred se, avtokefalnosta ne e evangelska odrednica, ne e – – evangelske gore list, tuku cisto politicko-pravna kategorija od vremeto koga crkvata nepravedno ja prisvojila ulogata da ja imitira drzavnata vlast i, ednostavno da i parari na drzavata i da odi, ne po prav, tuku po pralelen pat vo odnos na drzavata. Avtokefalnosta ne ja spomnuva nitu Hristos, nitu apostolite, nituse spomnuva Sv. pismo, sv predanie, nitu vo delata na sv. oci, nitu vo odlukite na vselenskite i pomesnite sobori. Toj kamen e od politicariite staven na patot na crkvite tie da se sopnuvaat od nego, a od ist kamen dva i poveke pati samo budala se sopnuva, takada i crkvite po toa prasanje samo pravat budali od sebe. Nikoj na nikogo nitu ima pravo da ometa, nitu da nametnuva avtokegalnost. by

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *