Почетна Верски буквар Игуманијата Илијана напиша монографија за Марковиот манастир
Игуманијата Илијана напиша монографија за Марковиот манастир

Игуманијата Илијана напиша монографија за Марковиот манастир

110
0

„Марков манастир – Св. Димитриј, внатрешниот духовен живот“,  е насловот на првата обемна монографија за овој манастир напишана од игуманијата Илијана.

Станува збор за труд посветен на различни аспекти од вековното опстојување на мант, па сѐ до естетската димензија и духовно-монашкиот елемент низ вековите па сѐ до денес.

Промоцијата на монографијата ќе биде на 13 февруари, вторник во свечената села на Соборниот Храм Свети Климент Охридски во Скопје во 19.00 часот.

Промотори на монографијата ќе бидат проф. д-р Елизабета Димитрова и проф. д-р Јован Белчовски.

Монографијата е во издание на ПНВ Публикации, а поддржано на Министерството за култура на Република Македонија.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *