Почетна Вести Хуманитарен појадок на “Розевата панделка” во Црквата Света Петка во Сиднеј
Хуманитарен појадок на “Розевата панделка” во Црквата Света Петка во Сиднеј

Хуманитарен појадок на “Розевата панделка” во Црквата Света Петка во Сиднеј

293
0

Во Неделата на 23 Октомври 2016 во црковната сала при ЦО Св. Петка од Рокдаел – Сиднеј, во организација на женската секција при истата ЦО се одржал донаторски појадок на “Розевата панделка” (Pink Ribbon Breakfast).

Појадокот го благословил игуменот Гаврил, а настанот добил поддршка и од фондацијата “Розевата панделка” од Сиднеј.

3Ова е веќе осма година по ред како се организира овој хуманитарен настан и со тоа се помага во борбата со болеста рак на дојката. Интересно е да се потенцира дека оваа благородна акција почнала во периодот кога оваа Црковна општина немала редовен парохиски свештеник. Денес оваа ЦО припаѓа во новформираната Австралиско-Сиднејска Епархија, раководена од Владиката Тимотеј.

Заинтересираноста и посетеноста за овој појадок наменет за хуманитарни цели е огромна. Биле присутни повеќе од 300 жени, Македонки. Целиот приход остварен од овој настан се донираа оди за хуманитарни цели.

1-Голема благодарност за големиот број на спонзори и донатори, без кои оваа акција немаше да биде успешна.  Болестите се дел од нашиот живот и не бираат кој ќе го погодат, затоа Нашиот народ вели: “направи добро, за да те снајде добро. Посакуваме овие собрани пари да се најдат некому во животот и да го направат среќен, потенцирал Игуменот Гаврил на свеченото отворање.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *