Почетна Вести Регион Грчкиот Митрополит Јеротеј: реакциите против вакцините се поопасни од вирусот
Грчкиот Митрополит Јеротеј: реакциите против вакцините се поопасни од вирусот

Грчкиот Митрополит Јеротеј: реакциите против вакцините се поопасни од вирусот

495
0

Грчкиот митрополит Јеротиј (Влахос) во интервју за грчкиот весник Та неа ги коментираше предизвиците со кои се соочува грчкото општество и црквата предизвикани од пандемијата. Меѓу актуелните прашања беа и оние за вакцините.

„Ваше високопреосвештенство, вие бевте меѓу првите во Црквата кои беа вакцинирани, забележувајќи тогаш дека„ во војната против пандемиите, вакцините се едно од оружјето “. Дали се потребни вакцини за ограничување на коронавирусот?

– Пандемијата низ која поминуваме е невидлива војна која ги става луѓето во болници, убива, ги уништува социјалните врски, ја ограничува црквата, ги затвора универзитетите и училиштата, создава економски проблеми, го парализира пазарот. Во оваа војна, едно од најважните оружја е вакцинацијата, која го враќа општеството во нормала. Во таква војна, реакциите на вакцините се поопасни од можните несакани ефекти на вакцината. Оние што ги советуваат христијаните да не преземаат мерки на претпазливост се одговорни за болеста и смртта на луѓето и за нивното страдање.

– Имаше жртви на болеста и меѓу епископите. Дали мислите дека пандемијата и карантинот во принцип ќе влијаат на животот на Црквата? Ќе биде ли Црквата иста утре?

– Не само епископите, туку и свештениците и монасите станаа и се жртви на коронавирусот. Живееме во исто општество, не под стаклена обвивка. Смртноста на телото и вирусите се реалност, а само кратковидите не можат да ја видат. Во Црквата веќе има многу проблеми, од намалувањето на нивните членови на црквата до индивидуализацијата на верата од страна на христијаните. Веќе започна да се оформува „индивидуална религиозност“ што го уништува нашиот парохиски живот. Утре ќе биде тешко и ќе бара добро планирање и напорна пасторална работа.

/dveri.bg

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *