Почетна Вести Грчката црква ќе се „разоружува“
Грчката црква ќе се „разоружува“

Грчката црква ќе се „разоружува“

1.15K
0

Грчката православна црква ќе им забрани на сите црковни лица од сите свештенички чинови, како и на Вадиците да носат и употребуваат огнено оружје. Грчкиот портал, „ортодоксија инфо“, повикувајќи се на свои извори тврди дека точната за забрана е веќе на дневен ред за следната синодска седница на Грчката црква.

Грчкиот Архиепископ наводно веќе испратил циркуларно писмо со кое ги предупредува сите свештеници да прекинат со носењето и употребата на оружје. Тоа важи и за оние свештеници кои се „љубители“ на ловот, а нив во ГПЦ ги имало поприлично.

Инаку ГПЦ во 2006 исто така имала донесено препорака за неносење и неупотреба на оружје од страна на свештенството, но некои свештеници одбивале да се откажат од своите пушки

Нејзиниот мандат D.I.S. испратени во метрополи во четвртокот минатата недела, е повторување на претходните циркулари на оваа тема. Првиот забраната беше наметната во 2006 година, по препорака од догматски и канонски прашања синодска комисија што предизвика вклучување на свештеник во лов на несреќата.

Во ГПЦ е забележан и случај минатат година, кога еден свештеник бил уапсен за време на лов без дозвола.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *