Почетна Вести Градот со 1001 црква денес е опседнат со духови
Градот со 1001 црква денес е опседнат со духови

Градот со 1001 црква денес е опседнат со духови

571
0

Градот Ани во североисточна Турција бил еден од најголемите и најбогати градови на светот, а сега е град на духови.

Од него денес останале само урнатини.

za sajtАни е напуштен град, а археолозите и историчарите говорат дека бил многу важен град, а сметаат и дека со реставрација може да дојде и до поубави времиња за Ани.

Само ветер поминува низ некогашните раскошни соби кои се на самата граница меѓу Турција и Ерменија. Градот содржи три века историја и пет царства.

Градот имал 1001 црква, а во него живееле 100.000 жители.

Остатоци се најдени барем од 40 верски објекти.

Делови од импозантна кула можат и денес да се видат во Ани.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *