Почетна Политичка теологија ГАЛУП: американците бегаат од религија откако политичарите ја мешаат со политиката
ГАЛУП: американците бегаат од религија откако политичарите ја мешаат со политиката

ГАЛУП: американците бегаат од религија откако политичарите ја мешаат со политиката

205
0

Помалку од половина Американци припаѓаат на религиозен храм, но религијата, а особено христијанството, продолжува да има огромно влијание врз американската политика.

Кај Демократите побрз е падот отколку кај републиканците, се наведува во студија на Галуп.

Само 47 отсто од американското население се членови на црква, џамија или синагога, што е значителен пад од 70 отсто пред две децении. Ова делумно се должи на демографската генерација Y (позната и како Милениумци, родени помеѓу 1981 и 1996 година), кои бегаат од религијата. Но, експертите исто така велат дека тоа е реакција на мешавина од крајно десничарски политичари и христијанство прифатени од Републиканската партија.

Како доказ, републиканците во некои држави се обидуваат да наметнат „христијански национализам”. Поради нивната верзија на христијанството, се повеќе Американци губат интерес.

Минатата недела гувернерот на Арканзас потпиша закон со кој им се дозволува на лекарите да одбијат да лекуваат луѓе во ЛГБТ заедницата по верска основа. Други држави проучуваат слично законодавство.

Галуп започнал да ги прашува Американците за нивното црковно членство во 1937 година и со децении процентот секогаш бил над 70 проценти. Ова започна да се менува во 2000 година и оттогаш процентот постојано се намалува. Дел од падот се должи на промената на генерациите, при што 66 отсто од родените во 1946 година се уште се членови на црква, во споредба со само 36 отсто од родените по 1981 година.

Пад има и кај оние кои се идентификуваат како демократи и независни. Процентот на демократи кои се членови на црква падна за 25 отсто во последните 20 години. Има одлив и кај републиканците, но само 12 отсто.

Професорот Дејвид Кембел, декан на Факултетот за политички науки на Универзитетот во Нотр Дам и коавтор на „Американска благодат: Како религијата не разделува и соединува нас”, коментира дека причината за падот кај овие групи е политичка – „алергиска реакција на верска десница”.

– Многумина Американци, особено младите веруваат дека религијата е врзана за политичкиот конзервативизам, а особено за Републиканската партија. Бидејќи тоа не е нивна партија или нивна политика, тие не сакаат да се идентификуваат како религиозни. Младите се особено алергични на перцепцијата дека многу, но не сите, американски религии се непријателски расположени кон правата на ЛГБТ, вели професорот.

Студијата на Кембел покажува дека се поголем број Американци бегаат од религија откако политичарите, особено републиканците, ја мешаат религијата со нивната политика. Тој верува дека овој пад веројатно ќе продолжи.

Бројот на луѓе кои се идентификуваат како нерелигиозни расте во последните децении. Повеќе од 20 отсто од Американците не се религиозни, повеќе од една третина од нив се под 30 години.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *