Почетна Вести Габон регистрираше Православна црква
Габон регистрираше Православна црква

Габон регистрираше Православна црква

159
0

Државните власти на Габон официјално го признаа постоењето на Православната црква во ова држава. На На 3 февруари 2016 година, Епископот на Бразавил и Габон, Пантелејмон го добил решението од државата за непречено функционирање на Православната црква во Република Габон, јави „ромфеа.гр“

Решението за признавање во Либервил ми го предал Министерот за внатрешни работи, децентрализација и безбедност, Пахомиј Моубалет Боубеја. Тој му пренел на Православниот епископ дека очекува креативна и плодна соработка со неговото присуство во Габон.

Епископот Пантелејмон, изразил благодарност и очекување напредок во соработката со издавање дозвола за изградба на првата православна црква во центарот на главниот град.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *