Почетна Вести Епископ Иринеј Буловиќ: Мнозинство владици на СПЦ не го потпишаа документот од Соборот на Крит
Епископ Иринеј Буловиќ: Мнозинство владици на СПЦ не го потпишаа документот од Соборот на Крит

Епископ Иринеј Буловиќ: Мнозинство владици на СПЦ не го потпишаа документот од Соборот на Крит

512
0

Апсолутно мнозинство од 25 српски епископи кои учествуваа во работата на Соборот на Крит одбиле да го потпишат удвоениот документ за „односите помеѓу Православната црква и останатиот христијански свет“. Ова и официјално го потврдил Бачкиот епископ, Иренеј Буловиќ, кој е дел од оваа група владици во писмо испратено грчкиот интернет портал „Ромфеа“.

spc krit-Сакам да потенцирам дека не сум единствен од 25 српски архиереи кои учествуваа на Соборот, кој одбил да го потпише овој документ. Текстот не го потпиша мнозинството од нив. Освен тоа документот не го потпишаа и многу други епископи. Последица од тоа е дека овој документ е неважечки, вели Бачкиот епископ Иринеј Буловиќ.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *