Почетна Вести Европа Епифаниј ги повика монасите од Киевско-печерската Лавра да се приклучат на ПЦУ
Епифаниј ги повика монасите од Киевско-печерската Лавра да се приклучат на ПЦУ

Епифаниј ги повика монасите од Киевско-печерската Лавра да се приклучат на ПЦУ

1.26K
0

Митрополитот Киевски Епифаниј упати порака до браќата од Киевската Лавра, во која зборува за неодамнешните настани околу манастирот.

Меѓу другото, митрополитот Епифаниј ги повика браќата од Киевско-печерската Лавра да престанат да му служат на јаремот на Москва и да се приклучат кон Православната црква на Украина.

Во продолжение пораката на Митрополитот Епифаниј:

Сечесни отци!

Почитувани браќа и сестри, драги сограѓани!

Во врска со настаните поврзани со Лаврата на Успението на Пресвета Богородица во Киевските пештери, сметам дека е неопходно да дадам објаснувања за одредени прашања.

Пред сè, треба да се нагласи дека во никој случај не станува збор за затворање на овој Манастир или за прекин на молитвата, богослужбата или монашкиот живот. Споредбата на денешните настани со минатите прогони на Црквата од страна на комунистичките власти воопшто и особено со двократното затворање на Манастирот, е неосновано лажно претставување. Звучи особено цинично, бидејќи доаѓа од еден јерарх кој бил тесно поврзан со Комунистичката партија, па дури и се обидел да се кандидира за изборна функција во име на таа партија.

Долго време, нашата Црква, украинската држава и општество се обидуваат да го поттикнат раководството на Московската патријаршија во Украина конечно да го прекине потчинувањето кон рускиот центар, кој е целосно под контрола на администрацијата на Кремљ и се користи како средство за хибриден напад против Украина. Во одговор, сите видоа само еден обид за заблуда на државата и општеството со декларацијата за наводното отцепување од Московската патријаршија, а всушност, таа и понатаму е подредена на неа. Ниту митрополитот Онуфриј, ниту Синодот со кој тој претседава, не реагираа на никаков начин на бројните настани за соработка на архиереите и нивното свештенство со руските окупатори или на припојувањето на верските објекти лоцирани во привремено окупираните територии од страна на Кирил Гундјаев. Наместо тоа, во духот на руската пропаганда, тие се фокусираа на обвинувањата против Украина.

И на општеството воопшто и на браќата особено им се познати многубројните примери како, под раководство на сегашниот игумен на манастирот, Лаврата постојано и намерно се претвора во центар на пропагирање на идеологијата на „рускиот свет“. Идеологијата која стана основа и оправдување за војната на Русија против Украина. За ова, игуменот доби награда од диктаторот на Кремљ, а руското раководство сега прави сè што може за да го спречи ослободувањето на украинскиот храм од духовната окупација на Москва.

Уште еднаш ги повикувам браќата од Лаврата да придонесат во процесот на ослободување од московскиот јарем. Ние ја делиме истата православна вера и припаѓаме на истата Христова Црква. Црковната моќ на Москва во Украина е неканонска и секој може да види како Кремљ ја користи против украинскиот народ. Лаврата не треба да биде средство за борба против Украина, туку место за молитва, благочестив монашки живот во духот на отците и подвижниците од минатото, место кое духовно ќе ги инспирира нашите сограѓани во овие тешки времиња.

Нашите срца се отворени за единство. Како Свештеноархимандрит им оддавам почит на вистинските благочестиви преданија на животот на Лаврата, на нејзините литургиски карактеристики и на оние отци и браќа кои дојдоа во овој манастир заради духовно усовршување и спасение на душата. На сите оние кои не ја делат идеологијата на „рускиот свет“ и искривувањата што таа ги носи во црковниот живот.

По отворањето на манастирот како дел од помесната православна црква на Украина, нашиот Свештен Синод истовремено апелираше до владата да ѝ обезбеди на Лаврата простории за монашки живот и богослужба. Ова барање останува актуелно и ќе инсистираме правилно да се обезбеди монашкиот живот, можноста за секојдневна молитва и богослужба.

Слушаме неосновани тврдења дека ситуацијата околу Лаврата е „привремена“ и дека наскоро ќе им биде вратена на претходните корисници. Овие изјави не одговараат на реалноста.

На сличен начин, долги години, со децении, раководството на Московската патријаршија ги мамеше верниците на Украина дека Москва ќе ѝ даде автокефалност на Црквата на Украина во одреден момент во иднината. Од година во година добивавме уверување дека Вселенската патријаршија нема да го додели Томосот за автокефалност, а доколку го даде, нема да биде поддржан од никого. Тие уверуваа дека Православната црква на Украина брзо ќе исчезне.

Драги браќа, не треба да верувате во сите овие шпекулации. Православната црква на Украина постои и ќе продолжи да постои, а јурисдикцијата на Московската патријаршија во Украина нема ниту канонски ниту морални перспективи. Се надевам дека наскоро дефинитивната забрана на влијанието на Москва врз украинскиот црковен живот ќе биде потврдена со државни закони.

Како Свештеноархимандрит, ги уверувам браќата дека сите вие ​​кои се водите според одредбите на каноните и на Томосот, кои ја отфрлате беззаконската моќ на Москва, ќе ја продолжите својата служба во Лаврата. Ќе ги искористиме сите наши можности и авторитет за да ве заштитиме од заплашувањето на сегашниот игумен на Лаврата. Со секојдневните работи на Манастирот ќе раководат оние кои ги познаваат преданијата и животот на манастирот, кои ви се познати, затоа што им припаѓаат на браќата, кои имаат соодветни способности и кои не се оцрнети од посветеноста кон „рускиот свет“. Старословенскиот јазик, заедно со современиот украински јазик, ќе бидат литургиски јазици на Лаврата – знаеме дека оваа тема е исто така важна за многумина од вас.

Како Свештеноархимандрит на Лаврата, отворен сум за дијалог и комуникација. Нашата цел е да го зачуваме и обновиме манастирот на нашите отци Антониј и Теодосиј, да го исчистиме од заблудата на „рускиот свет“. Подготвени сме да работиме со сите кои ја делат оваа желба.

Господ нека ја благослови оваа добра работа со успех!

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *