Почетна Анализа ЕКСКЛУЗИВНО: Што разговарале Рускиот и Вселенскиот Патријарх?
ЕКСКЛУЗИВНО: Што разговарале Рускиот и Вселенскиот Патријарх?

ЕКСКЛУЗИВНО: Што разговарале Рускиот и Вселенскиот Патријарх?

466
1

Грчкиот информативен портал othodoxia.info објавви извадоци од стенограмите од разговорот на средбата на Вселенскиот Патријарх Вартоломеј и Рускиот Патријарх Кирил, што се одржа на крајот на август годинава во Фанар.

Од стенограмите може да се види дека за време на тричасовната средба, двајцата поглавари разговарале за сите прашања поврзани со несогласувањата меѓу двете цркви, како и за отсуството на Руската Црква од Светиот и велик собор на Крит. Стенограмите јасно ги откриваат и ставови и позиции на Вартоломеј и Кирил за меѓуцрковните односи и меѓухристијанскиот дијалог.

Од овие објавени разговорите сосема е јасно дека Вселенскиот патријарх не смета дека Украина се наоѓа во канонска надлежност на Москва, позиција која Патријархот Кирил не може да ја прифати. Напротив, за рускиот патријарх Украина и Укаринците не постојат, тие се Руси, а Украина и Русија е една држава.

Во разговорот со Вселенскиот патријарх тој вели: “Ние никогаш не сме престанале да сметаме дека сме една држава и еден народ. Не е можно да се одделат Киев и нашата земја, бидејќи Киев е почетна точка на нашата историја. Националната свест на Русите и Украинците е залог за зачувување на единството на Руската православна црква “.

Патријархот Кирил верува дека причината за сите проблеми во регионот е сојузот по фераро-фирентинскиот совет. “Ако не беше унијата, Русите немаше да го ракоположат епископт Јов без согласност на Константинопол, немаше да си самопрогласат автономија и никој не може да каже до кога ќе продолжеше јурисдикцијата на Константинопол во овие земји “, тврди Патријархот Кирил и нагласува дека идејата за посебна украинска нација е развиена во крајот на 19 век од приврзаниците на унијата со цел проширување нивното влијание во земјата и нејзино одделување од власта на Царот.

Целосно несогласување

Од дијалогот меѓу двајцата поглавари станува сосема јасно дека тие се на сосема различни мислења за автокефалноста на Украинската Црква како црква на посебна суверена држава.

Вселенскиот патријарх: “Украинците не се чувствуваат добро под власта на Русија и сакаат да бидат целосно слободни во религиозен и политичко однос и затоа замолија црквата-мајка да им помогне. Мајката црква смета дека нивната апликација е законска и ќе ја следи политиката што беше дефинирана на последната седница на Светиот Синод. Покрај поранешниот претседател Јанукович, кого го запознав пред 10 години, сите останати дојдоа и помолија и побараа Вселенска патријаршија за обезбедување на Автокефалност. Во последниве години, не само претседателот Порошенко, туку и парламентот на земјата ги усвои релевантните одлуки … “.

Патријархот Московски: Светост, сите што ги спомнувате се дел од истата политичка сила.

Вселенскиот Патријарх: Но, тие се претставници на украинскиот народ.

Московски Патријарх: Тие не се претставници на народот. Тие ја презедоа власта преку државен удар за време на востанието на „Мајден“. Тие ја сакаат автокефалноста за да ја зајакнат својата моќ, која ја презеле незаконски. Народот ќе ги симне и избрка од власт, затоа се стремат кон автокефалноста, за да се задржат на власт со поддршка и авторитетот на Вселенската патријаршија.

Вселенскиот патријарх: Издавањето на Томос за автокефалност на Украинската православна црква е право на Мајката-црква.

Московскиот Патријарх: Давање Автокефалност на Украинската Црква не е прашање само на Цариградската Црква, туку на сите православни, следствено и на нашата Православна Црква.

Во продолжение Вселенскиот Патријарх потсетува дека московскиот патријарх Кирил и Митрополитот Иларион (Алфеев) не можат да ја посетуваат Украина, но и свештенството не го спомнува за време на службите: “Дали мислите дека ова не е проблем? Не е ли тоа убедлив доказ дека сте посакуван во Украина? “, прашува Вселенскиот патријарх

Московскиот Патријарх: “Ваша Светост, овие прашања поврзани со ставот на украинскиот народ кон мене или со ставот на сегашната политичка моќ? Мислам дека ова се две различни работи. Денешната политичка сила, која претставува само 8% од населението е против мене, но народот на Украина се моли за мене “-

Вселенскиот патријарх: “Оние кои не ве спомнуваат, Ваше Блаженство, не се политичарите, туку црковните претставници”.

„Се обидувате да ја понижите Мајката црква?”

Од продолжението на разговорот помеѓу двајцата поглавари е сосема јасно дека двете цркви имаат поинакво читање на историските настани.

Московскиот патријарх неколку пати ја нагласува потребата од организирање на научна конференција, која ќе се занимава со анализа на историските настани, но Вселенскиот патријарх забележува дека “таков пристап ќе ги оддолжи работите до бесконечност”.

Московскиот Патријарх: “Сметам дека дијалогот е повеќе корисен отколку грешката која ќе ја наруши единството на православието”

Вселенскиот патријарх: Единство и консензусот не го уништи Вселенската Патријаршија. Го разурнаа оние кои сакаат првенството над Константинопоската патријаршија и кои го подриваат нејзиниот авторитетот и ја понижуваат.

Московскиот Патријарх: На нас ли мислите Светост?

Вселенски Патријарх: Да.

Московскиот Патријарх: Затоа дојдовме тука, Светост, да го разјасниме ова прашање.

Вселенскиот Патријарх: Вие, Ваше Блаженство, се повикувате на вашите милиони верници и на политичката моќ. Но, колку од тие милиони се крстени? Колкумина одат во црква на Богослужба? За Православието, бројот на верници никогаш не бил критериум. Секогаш критериумите биле светите правила, традиција и канонски поредок.

Големи несогласувања

Стенограмите од овој разговор ја откриваат и суштинската причина за прашањето за автокефалноста, правото на жалба (пред Вселенскиот патријарх) и правото на Константинопол да издава Томос за автокефалност на црквите.

За жалбата Вселенскиот патријарх побарал Московската патријаршија да му го испрати досието на Филарет, кој веќе неколку пати поднесува барање случајот да биде разгледан.

Патријархот Вартоломеј ги цитира правилата 9 и 17 на Халкидонскиот Собор, според кои Цариградската патријаршија има право да прима и разгледува такви жалби. Сепак, московскиот патријарх не се согласува:

Московскиот Патријарх: “Според нас, правилата на Халкидонскиот собор се однесуваат на архиепископот на Новиот Рим правото да прифаќа апликации за жалба на митрополити и егзарси кои се во негова надлежност. Ако правилно се сеќавам, Пидалион така ги толкува овие правила. Ние треба да разговараме за ова прашање заедно “.

Патријархот Кирил понатаму го објаснува официјалниот став на Руската православна црква за украинското прашање:

Московскиот Патријарх: “Ние се придржуваме кон оваа практика на друг начин. Привилегијата на Вселенска Патријаршија да издава Томоси за основање на автокефални цркви се практикува не затоа што таа ја поседува оваа власт, туку затоа што локалните православни цркви биле создадени во рамките на границите на нејзината вообичаена јурисдикција. Украина е дел од територијата на Руската црква “.

Лагите на Митрополитот Иларион

Овие стенограми од разговорите откриваат уште еден интересен момент, односно изразиот строг однос на  Вартоломеј кон шефот на руската црковна дипломатија Иларион, кој исто така присуствуваше на состанокот. Вселенскиот Патријарх го обвинува Митрополити Иларион пред Патријархот Кирил дека спроведува непријателска политика кон Константинополската Патријаршија и систематски и намерно лаже. Посочува и  пример со едно неодамнешно интервју, во кое Иларион вели дека Вселенскиот патријарх прифаќа мито, што го разгневило Вселенскиот Патријарх.

Вселенскиот патријарх: “Ти изјави дека претседателот Порошенко ја поткупил Вселенската Патријаршија. Ве прашувам отворено дали може тоа да го докажете? Ако не можете, тогаш вие ја хулете мајката црква и ќе ја добиете нејзината проклетство. Непростливо е да лежете намерно … “.

Митрополитот Иларион одговори дека не го спомнал Порошенко во своето интервју.

Митрополит Иларион Алфеев: “Јас реков дека расколниците кои доаѓаат во Вселенска патријаршија, ни се познати во Русија и дека тие не доаѓаат со празни раце”.

Вселенскиот Патријарх: “Вие сте сосема јасен”.

Во овој интензивен дијалог се вклучува и московскиот Патријарх, кој се обидува да го убеди Вартоломеј да го погледне Иларион со својата љубов, но Вселенскиот патријарх одговора: “Светбрате, тој тоа го прави тоа многу пати, постојано е агресивен и непријателски настроен кон црквата на Константинопол. Ве молам да го казните…

Московскиот Патријарх: Треба да ги развиеме односите со Ватикан и да ги поддржиме во педофилискиот скандал

Потоа Патријархот Кирил ги споделува свои гледишта за меѓухристијанскиот дијалог во разговорот со Вселенскиот патријарх, и посоќува дека дијалогот и односите со Римокатоличката црква “треба да се развиваат и прошируваат”.

/Двери.бг

Коментар(1)

  1. Само ќе се надоврзам на коментарот на Неговата Сесветост, Вселенскиот Патријарх Вартоломеј, дека Константинополската Патријаршија, според правилата на Халкидонскиот Собор, несомнено имала право да дава автокефалија на, во тоа време, таканаречените “варварски народи”, кои не биле на територијата на Византија, се’ со цел да го примат Светото Православие преку Крштението. Тие правила не се менливи и минливи. Така беше во древноста, така беше и во поблиското минато (како на пример со црквата во Америка), така е и сега со примерот со Украинската Црква.
    Еден голем поклон пред Сесветоста на Патријархот Вартоломеј, за неговата љубов и неоткажување од Светото Предание, но и за храброста да им каже се’ во лице на Московскиот Патријарх и неговиот “верен” послушник Иларион Алфеев, од чијашто разорителна политика се чини дека страда целото Православие. Но, слава на Бога што го имаме татковски расположениот патрик Вартоломеј, како и уште многумина кои го делат неговиот разумен став, за да ја соединат Светата Црква со врските на Христовата љубов. Поздрав

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *