Почетна Вести Единствената црква во форма на крст
Единствената црква во форма на крст

Единствената црква во форма на крст

291
0

Грчката архитектонска канцеларија „ОПА“ осмисли единствен дизајн за црква во облик на крст, која е сместена на карпа на островот Серифос во Грција.

crkva-krst-2Иновативната идеја на овој дизајн е обликот на крст во просторот да се користи хоризонтално наместо вертикално.

Црквата е сместена под површината на земјата и се отвора на работ на карпата, од каде има спектакуларен поглед кон Егејското Море.

Просторот е поделен на три нивоа. Во црквата се влегува од горното ниво кое е украсено со разнобоен витраж. Ниското ниво е предводено за олтар и со скали е поврзано со средното ниво каде се сместени клупите за верниците.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *