Почетна Вести ДИМИТРИЕВ: Наши се и честа и привилегијата да го славиме нивното дело
ДИМИТРИЕВ: Наши се и честа и привилегијата да го славиме нивното дело

ДИМИТРИЕВ: Наши се и честа и привилегијата да го славиме нивното дело

42
0

Emil Dimitriev„Ова е значаен ден на кој се потсетуваме на вредностите на големите просветители и светци, на нивната посветеност и карактер, на нивните заслуги и нивниот придонес кои се од непроценливо значење за нашата и за други земји во Европа. Ова е и ден на кој го славиме нивното епохално дело – глаголицата, која стана основа за културен и цивилизациски развој на многу европски народи, вклучително и македонскиот, и која придонесе да можеме да создаваме, да се изразуваме, да соработуваме и да оставаме траен код во светската историја“, пишува Премиерот Емил Димитриев во честитката за 24 мај, денот на сесловенските просветители.

-Наши се, како што истакнува Димитриев, честа и привилегијата да го прославиме нивното наследство, а воедно да живееме и твориме на земја во која сесловенските просветители поминале голем дел од својот живот.

– Нивните дела претставуваат синоним за верба, трудољубивост и пожртвуваност и поради тоа нивните лик и дело ќе останат вечно да се празнуваат и да инспирираат голем број идни македонски поколенија. Придобивките кои тие ни ги овозможија, а пред се всадувањето на потребата од учењето и од постојаниот духовен развој, и постојано унапредување на способностите и знаењата, да ни послужат како инспирација и мотивација за постојано надградување на потенцијалите и создавање на трајни дела кои се од интерес за сите граѓани на нашата земја и за изградба на силна и напредна Република Македонија, истакнува во честитката Димитриев.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *