Почетна Празници Денеска се Св. апостоли Иродион, Флегонт, Ермоо…
Денеска се Св. апостоли Иродион, Флегонт, Ермоо…

Денеска се Св. апостоли Иродион, Флегонт, Ермоо…

53
0

Верски календар: 21 Април

МПЦ-ОА/ Св. апостоли Иродион, Флегонт, Ермо и други.

Покрај дванаесетте апостоли, Христос испрати и други седумдесетмина да ја проповедаат радосната вест за ослободувањето на човекот од неговата гревовна приврзаност кон земната прав. Меѓу тие 70-мина беа и апостолите што Црквата ги слави на денешен ден. Иродион му беше роднина на апостол Павле. Тој и го спомнува него во едно од своите посланија. Иродион настрада од Евреите. Флегонт беше епископ во градот Маратон во Тракија, а Ермо во Далмација. Покрај овие, денеска се слават и апостолите Руф, Агав и Асинкрит.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *