Почетна Празници Денеска се слави Свети Наум Охридски
Денеска се слави Свети Наум Охридски

Денеска се слави Свети Наум Охридски

746
1

Верски календар: 03 Јули

МПЦ-ОА/ Свети Наум Охридски чудотворец

sveti naumУченик на Светите Методиј и Кирил и еден од Петточислениците коишто најревносно соработуваа со овие словенски апостоли. Свети Наум патуваше во Рим, каде што се прослави со чудотворна моќ и со голема ученост. Знаеше многу јазици. Со помош на царот Борис Михаил, по враќањето од Рим тие се населија на бреговите на Охридското Езеро. Додека Свети Климент дејствуваше како епископ во Охрид, дотогаш Свети Наум основаше манастир на јужниот брег на езерото. Тој манастир и денес го краси брегот како што и името на Свети Наум ја краси историјата на словенското христијанство и низ вековите беше извор на чудотворна сила и засолниште за болните и за неволните. Околу Свети Наум се насобра мноштво монаси од сите страни на Балканот. Беше мудар учител, единствен раководител на монасите, одлучен подвижник, чудотворен молитвеник и духовник. Неуморно се трудеше и на преведувањето на Светото Писмо и на другите црковни книги од грчки на словенски јазик. Вршеше чуда и за време на животот и после смртта. Неговите чудотворни мошти до ден денес восхитуваат со многубројни чуда, посебно со исцеленијата од тешки болести, особено од лудило. Се упокои во првата половина на 10 век.

Коментар(1)

  1. Творецу на безброј чуда кај благоверниот народ наш, Претстателу наш пред Господа и духоносен Поборнику за најчистата Вера, уништувачу на ереси и учителу на монаси, Свет Науме Охридски, радувај се и денес, од Црквата Христова торжествуван меѓу Светиите Божји, во Славата на Оној Кој те прослави Себожествен!

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *