Почетна Празници Денеска се слави Папата по чија заслуга, Марија беше порогласена за Богородица
Денеска се слави Папата по чија заслуга, Марија беше порогласена за Богородица

Денеска се слави Папата по чија заслуга, Марија беше порогласена за Богородица

93
1

Верски календар: 06 Април

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Целестин Први.

SVETI CELISAN 1Во 422 година бил избран за папа. Третиот општ Собор во Ефес го осудил кривоверство на Нестор, а Марија свечено ја прогласил за Богородица. За одлуката на Соборот во Ефес бил заслужен папата Целестин. За тоа сведочи и триумфалниот лак во црквата Санта Марија Маџоре во која, во прекрасните мозаици е отсликана Марија како Мајка Божја. Папата Целестин стекнал големи заслуги во 431 година, бидејќи во Ирска го испратил опатот Паладиј за да го проповедува Евангелието. Папата Целестин умрел во 432 година.

 

Коментар(1)

  1. Латините немаат збор за Богородица. Овој термин постои само во старогрчкиот (Theotokos – Богородица) и црковнословенскиот јазик, а оттука во современиот македонски.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *