Почетна Празници Денеска е Свети Тихон Чудотворец
Денеска е Свети Тихон Чудотворец

Денеска е Свети Тихон Чудотворец

34
0

Верски календар: 29 Јуни

МПЦ-ОА Св. Тихон Чудотворец.

TihonЖивееше во четвртиот и петтиот век. Се роди на островот Кипар, во градот Аматун. Родителите му беа христијани и го воспитаа во Христовиот дух. Уште како млад, Тихон се истакна со својот добродетелен живот. Аматунскиот епископ Мемнон го забележа момчево и го ракоположи во чин ѓакон. А по смртта на Мемнон, свети Тихон беше еднодушно избран за епископ на градот. Проповедаше меѓу јазичниците на Аматун и на многумина им ја откри светлината на Христовата вера. Неговите напори Бог ги овенча со дарот на чудотворство.

 

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *