Почетна Празници Денеска е Свети Мартин Исповедник
Денеска е Свети Мартин Исповедник

Денеска е Свети Мартин Исповедник

2.97K
0

Верски календар: 27 април

МПЦ-ОА/ Св. Мартин Исповедник.

martin ispovednikСвети Мартин живеел во седмиот во седмиот век, во Рим. Неговиот живот, исто како и животот на свети Максим Исповедник го одбележа борбата против еретиците монотелити. Императорот Констанс, кој ги поддржуваше еретиците со симна Мартин од катедрата и го доведе на суд во Цариград. Оттаму беше испратен на заточение во Херсон (денешен Крим) каде по две години се упокои, до крајот останувајќи верен на вистинското исповедување, подоцна потврдено на вселенски собор.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *