Почетна Празници Денеска е Иван од Господ
Денеска е Иван од Господ

Денеска е Иван од Господ

30
0

Верски календар: 08 март

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Иван од Господ.

Бил роден во 1495 година во Португалија. Во младоста бил овчар, а потоа војник. Во 1539 година ја слушал проповедта на свети Иван од Авил, по што се одлучил за духовниот сталеж и го основал редот на Милосрдните браќа. Повод за тоа бил и пожарот во една болница во Гранада. Додека мноштвото луѓе беспомошно набљудувале, свети Иван од Господ ги спасувал болните луѓе од смрт. Ја основал и првата болница за болните кои немале каде да живеат. Умрел во 1550 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *