Почетна Вести Ислам Дебарското муфтиство со честитка за Курбан бајрам и апел да се почитуваат мерките за заштита од Ковид-19
Дебарското муфтиство со честитка за Курбан бајрам и апел да се почитуваат мерките за заштита од Ковид-19

Дебарското муфтиство со честитка за Курбан бајрам и апел да се почитуваат мерките за заштита од Ковид-19

130
0

Во пресрет на утрешниот голем празник, Курбан бајрам дебарското муфтиство упати честитка до сите верници од регионот и до нашинците во дијаспората.

-Почитувани верници, искрено со најдлабоко духовно чувство ви упатуваме честитки по повод празникот Курбан бајрам. Нека е за многу години овој голем празник за сите верници од дебарскиот регион и сите прпадници на исламот во светот. Испраќаме искрени братски честитки до нашнците во САД и во Европа. Ви благодариме за се што направивте и што правите за родното место, земјата на вашите баби и дедовци, на вашите родителите, стои во честитката објавена на Фејсбук страната на муфтиството.

Во честитката се апелира до верниците строго да ги почитуваат препораките за заштита од Ковид-19, празникот да го одбележуваат во кругот на семејствата, да не се практикуваат досегашните меѓусебни посети, честитањето на празникот да не биде со ракување.

-Ве информираме дека поради актуелната состојба со опасниот вирус утринскиот намаз (молитва) ќе се клања дома, додека бајрамскиот намаз почнува во 6:06 часот и ќе трае покусо од вообичаено. Верниците потребно е да одржуваат физичка дистанца, да носат маски, да ги дезинфцираат рацете или да носат ракавици и секој верник да има соствено сеџаде, стои во објавата на муфтиството.

Дебарското муфтство ги опфаќа општините Дебар, Центар Жупа и подрачјето на Река, општина Маврово Ростуше каде има четресеттина џамии.

Врениците строго ги почитуваа препораките од муфтиството при одблежувањето на Рамазан бајрам, на 24 мај.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *