Почетна Вести Регион Ципрас сака да ја одвои грчката црква од државата
Ципрас сака да ја одвои грчката црква од државата

Ципрас сака да ја одвои грчката црква од државата

115
0

Грчкиот премиер Алексис Ципрас е со намера да иницира процес на одвојување на Грчката православна црква од грчката држава и ревидирање на тој член од грчкиот Устав.

Според Катимерини, во текот на следниот месец Ципрас ќе го претстави својот план за ревизија на уставот, вклучувајќи ги и плановите за одвојување на црквата од државата, пред очекуваното поднесување на предлогот на Сириза до парламентот, планиран за октомври месец.

Ципрас и неговите советници се свесни дека иницијативата веројатно ќе предизвика силни реакции од страна на грчката црква, иако Ципрас верува дека ќе може да се справи со ситуацијата.

Иницијативата се вели дека е претставена како “прогресивна”, и затоа премиерот на Грција смета дека ќе добие поддршка од центристичката партија “Движење за промени”.

Проектот за поделба на Црквата и државата од страна на Сириза прв пат беше објавен пред околу една година. Проектот вели:

Црквата и државната дискреција се потполно воспоставени со целосното почитување на Православната Црква и нејзината историска улога;
Експлицитно утврдувајќи ја верската неутралност на државата и препознавање на православието како историска религија;
Обврската да се гарантира единствена политичка заклетва за претседателот, премиерот, законодавците, судиите и други јавни функционери.

Светиот Синод на Грчката црква се спротивстави на владините планови за еднострано одвојување на црквата од државата. Бишопите тврдат дека една политичка партија не може да донесе таква одлука, туку тоа може да биде направено само со поддршка на народот.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *