Почетна Вести Целосно ќе биде реновира црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Гевгелија
Целосно ќе биде реновира црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Гевгелија

Целосно ќе биде реновира црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Гевгелија

228
0

По седумдесет години од нејзиното делумно реновирање, црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Гевгелија ќе добие нов изглед, информира денеска старешината на црковниот храм Љупче Миланов.

Целосното реновирање на црквата, според Миланов, ќе се одвива во две фази. Работите од првата фаза веќе се во тек и опфаќаат замена на стариот покрив, глетување на ѕидовите, замена на дрвените со ПВЦ прозорци, поставување нови резбани дрвени врати, нови тавани, нов под и комплетно нова фасада по што црковниот храм во центарот на Гевгелија ќе добие нов лик.

Градежните работи од првата фаза треба да завршат за четири месеци, а втората фаза во која ќе се цртаат нови икони и фрески и ќе се прави новиот иконостас на црквата ќе трае две до три години.

– Од 1896 година кога е изградена црквата „Свети Кирил и Методиј“ во Гевгелија, ова е нејзино прво целосно реновирање, а делумно била реновирана во 1946 година. Градежните работи и активности ги финансираме со редовните приходи на црквата, со средства од Повардарската епархија и со донации од физички лица и верници. Целосното реновирање на црквата ќе не чини околу 5 милиони денари, рече Миланов.

/МИА

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *