Почетна Верски туризам

Верски туризам

Ноќта спроти Тодорица

Уредник
0
0
219
Сите поголеми празници, освен верскиот елемент на празнување во македонската традиција имаат и многу народни обичаи. Различни од регион до регион. Овие обичаи најмногу се карактеристични за т.н. масовни народни празници, чие одбележување има општа нардона димензија. Еден таков празник е Тодорова сабота. Познатиот македонски фолклорист, Марко Китевски ги објаснува обичаите за „Тодорица“ Именден празнуваат: […]

Софиската Синагога трета најубава во светот

Уредник
0
0
156
Еврејската синагога во Софија е меѓу трите најубави синагоги во светот. Рангирањето на еврејските храмови, што го направил светскиот туристички сајт, „Culture Trip“, ја вброил Синагогата во Софија на трето место. На второто место е Големата синагога во Будимпешта. Таа воедно е и најголемиот еврејски молитвен храм во цела Европа. На служба во него можат […]

Како до развој на верскиот туризам во Македонија

Уредник
0
0
192
Македонија е една од државите во кои мултирелигскиот и мултикултурниот карактер може да биде извозен бренд за привлекување на странски туристи. Големиот број на верски објекти и денес автентично сочувани, како и оние градени од поново време, привлекуваат голем интерес за странските туристи. Но, она што недостасува е организирана државна стратегија за промоција и афирмација […]