Почетна Верски буквар

Верски буквар

Историјат на правењето молитвен спомен за починатите

Уредник
0
0
163
Првиот век не ни дава јасни сведоштва во поглед на молитвите за упокоените, но знаеме дека молитвите, давањето храна на сиромасите за спасение на нивната душа и причестувањето извршувани во спомен на упокоените, уште во древноста влегуваат во богослужбениот поредок на Црквата од Истокот. Спомнувањето на обичните упокоени е во тесна врска со споменот извршуван […]

Како правилно се крсти и што означува крсниот знак?

Уредник
0
0
1.17K
Најпрво, се составува палецот, показалецот и средниот прст од десната рака, а преостанатите два прста се свиткуваат надолу. Така составени, трите прсти се ставаат на челото, велејќи: во името на Отецот , потоа под градите, изговарајќи ги зборовите: и Синот, на десното рамо, а потоа на левото, велејќи: и Светиот Дух. Амин. Трите соединети прсти ја означуваат вера во Пресвета […]

Излезе од печат превод на „Совети и раскази од Кекавмен“

Уредник
0
0
48
Во Соборниот храм Св. Климент Охридски во Скопје беше промовирано изданието „совети и раскази од кекавмен“ со превод и коментар на проф. д-р Јован Белчовски. Книгата е пишувана во втората половина на 11 век кога Византиската Империја се судрувала со економско – воени и политичко – морални предизвици. Авторот, по мајка Словен, а по татко […]

Што е Благодатниот оган и како доаѓа во Македонија

Уредник
0
0
2.30K
Благодатниот оган кој слегува во црквата на Христовиот гроб, веќе неколку години со благослов на Отец Партениј од Бигорски доаѓа и во Македонија. ТВ, Сител објави разговор со теолог на МПЦ кој го објаснува значењето на огнот и начинот како тој доаѓа во Македонија.

Зошто на Велики Петок поминуваме под Гробот Христов?

Уредник
0
0
1.52K
Која е логиката за протнување или поминување под Светата Плаштеници, или импровизираниот гроб на Исус Христос? Ова е една од дилемите што секогаш за Велики Петок се наметнува. Дел теолози тврдат дека поминувањето под гробот на Христос нема никаква логика, едноставно затоа што поклонувањето и целивањето на гробот е искажување почит. Но еве едно друго […]

Зошто православниот и католичкиот Велигден годинава паѓаат во ист ден?

Уредник
0
0
551
Годинава, православните христијани го слават Воскресението Христово на ист ден со римо-католиците. Но, ова не се случува секогаш. Зошто е тоа така, и зошто постои оваа разлика? Макар што причините поради кои православните го слават Велигден (најчесто) подоцна од римо-католиците се повеќебројни и сложени, би можеле да ги редуцираме на две, и тоа: 1) користењето […]

Делото на Свети Пајсиј Величковски преведено на македонски

Уредник
0
0
128
„Свети Пајсиј Величковски“ е најновата превод на книга во издание на повардарската епархија, која излезе од печат непосредно пред Саемот на книгата оваа година. Преводот е на свештеникот Игор Пармачки, со благослов на Митрополитот Повардарски г. Агатангел. Книгата е посветена на животот на Светиот Пајсиј од Украина. Митрополитот Агатангел во предговорот на книгата пишува за […]

Монахот алкохоличар

Уредник
0
-1
513
Некогаш на Света Гора живееше еден монах, кој што живееше во Кареа. Пиеше секој ден, се напиваше и даваше поводи да се соблазнат поклониците. Во еден момент умре и со олеснување некои верници отидоа при старецот да му кажат, радувајќи се, дека најпосле тој проблем отпадна. Отец Пајсиј им одговори, дека знае за смртта на […]

Како да правиме разлика помеѓу идол и икона?

Уредник
1
-9
1.00K
Откако човекот, како создание Божјо, сериозно се отклони, односно, отпадна од начинот и вредностите на постоењето кои му беа промислени и благословени од Неговиот Творец, тој се повеќе го забораваше она што го поврзува со Творецот и духовниот свет (Царството Божјо). Човештвото, и она пред потопот, и она по потопот – по отклонувањето или “падот” […]

Што Библијата сведочи за самата себе си – од каде е, зошто е и кој навистина може да ја разбере нејзината содржина?

Уредник
0
0
468
Наједноставно е да се каже дека таа е порака, таа е ОТКРОВЕНИЕ Божјо преку кое разбираме што е вистина и лага, што е добро и зло, што е полезно и благословено за човекот како создание Божјо, но, и што не му е благословено и полезно на човекот во овој свет! Целата содржина на Библијата, светите […]