Почетна Вера Еврејска заедница

Еврејска заедница

Европски ден на еврејската култура

Уредник
0
0
35
Еврејската заедница во Република Македонија вечер во Македонскиот народен театар ќе го одбележи Европскиот ден на еврејската култура – манифестација која истовремено се одржува во 32 европски земји, а во Македонија се организира 11-ти пат. Секоја година темата на одбележувањето е различна, а ја поставува Европската асоцијација за зачувување и унапредување на еврејската култура и […]

Реставрацијата на Еврејските гробишта во Штип во завршна фаза

Уредник
0
0
30
Заводот за заштита на спомениците и музеј во Штип ги завршува активностите за конзервација и реставрација на Еврејските гробишта во Штип, што се реализира со финансиска поддршка од Министерството за култура. По археолошките истражувања беа извршени конзерваторски зафати на секторите со гробните места кои беа најмногу оштетени, а потоа  и на конзервација на помалку оштетените. Досега се […]

Во спомен на Јом Ашоа

Уредник
0
0
62
Еврејската заедница во Македонија го одбележа Јом Ашоа, националниот комеморативен ден на холокаустот, во спомен на востанието на Евреите во Варшавското гето во 1943 година. Со палење меморијални свеќи беа одбележани 73 години од востанието и смртта на шест милиони евреи во Варшавското гето. Денешниот ден е ден на херојството достоинството и непокорот на човекот, […]

ГРУВЕСКИ: Взаемното почитување е столб на нашето пријателство

Уредник
0
0
31
„ПЕСАХ, празникот за поклонение и слава на слободата на еврејскиот народ, претставува пример за милениумската еврејска традиција која од поколение на поколение се пренесува во секое еврејско семејство, славејќи ги историското минато на еврејскиот народ, силната верба во Бога, огромното значење на семејството и взаемното почитување, “ пишува лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски во честитката […]

ДИМИТРИЕВ: Овој празник е богатство на мултикултурниот карактер на Македонија

Уредник
0
0
43
Посветеноста кон вредностите и истрајноста е заеднички белег на македонскиот и еврејскиот народ. Тоа што ги обединува овие два народа е нивната упорност која воедно го обезбедила нивниот историски континуитет“, пишува Премиерот на Република Македонија за спроведување на изборите Емил Димитриев во честитката  за големиот еврески празник Песах до припадниците на Еврејската заедница во Република […]

ИВАНОВ: Заедно градиме дом на сплотеност и разбирање

Уредник
0
0
23
Еден од најголемите еврејски празници, празникот Пасха во себе ја содржи пораката за слобода, правда и достоинство, пишува Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, во честитката за големиот еврејски празник Пасха, испратена до Берта Романо-Николиќ, претседател на Еврејската заедница во Република Македонија, како и до сите припадници на оваа заедница во Македонија. -Гледајќи наназад низ историјата, празникот го слави ослободувањето на […]

Божиновска: ПЕСАХ е симбол на вистинските вредности

Уредник
0
0
62
Празникот ПЕСАХ не потсетува дека верата во Бога и вистинските вредности на религијата се клучни фактори во елиминирање на злото и на деструктивноста, пишува Директорката на Комисијата за односи со верските заедници, Валентина Божиновска во честитката до претседателката на Еврејската заедница во Македонија Берта Романо Николиќ, за големиот еврејски празник Песах. – Дозволете ми Вам […]

Евреите го слават Пурим, највеселиот празник

Уредник
0
0
74
Пурим се слави 14. ден од месецот адар по еврејскиот календар, односно на крајот на февруари или во почетокот на март. Пурим е највеселиот еврејски празник. Традиционално за Пурим се раскажува приказната за кралицата Естера, како што е запишана во Танахот, во Книгата за Естера (Мегилат Естер на хебрејски). Мегилата била напишана рачно на пергамент. Обично има футрола од дрво […]

73 години од бруталната депортација на македонските Евреи

Уредник
0
0
63
Еврејската заедница во Република Македонија денеска ќе одбележи 73 години од депортацијата и холокаустот на 7.144 македонски Евреи во концентрацискиот логор Треблинка. Годишнината од тој трагичен настан се одбележува со комеморативни активности во Скопје, Битола и Штип. Делегации од Еврејската заедница ги посетија Битола и Штип – градови во кои до 1943 година имало големи еврејски заедници. […]

Геноцидот врз Евреите е најголемата опомена за човештвото

Уредник
0
0
85
„Република Македонија е длабоко посветена на борбата против сите форми на дехуманизација и дискриминација на човекот и на негувањето на дијалогот  кој е најхомогениот медиум за остварување на разбирањето меѓу народите. Нашите заложби се повеќе од јасни,  холокаустот не смее да се повтори, тој треба да биде наша поука, како да ја градиме сопствената иднина, […]