Почетна Политичка теологија

Политичка теологија

Прва научната конференција за религиска писменост во Македонија

Уредник
0
0
181
На меѓународниот ден на културната разноликост, дијалогот и развојот, 21.5.2019 година Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, беше домаќин на првата научно-стручната конференција „Студентска религиска писменост“. Предавачи беа проф. д-р Тања Каракамишева Јовановска, со предавање на тема која се однесува на важноста од промоција на проучувањата на содржините кои се однесуваат на статусот на верските […]

Речиси 72 отсто од средношколците и студентите ги почитуваат верските вредности на лицата од друга вероисповед

Уредник
0
0
101
Речиси 72 отсто од средношколците и студентите од Скопје се согласни дека благосостојбата на едно општество зависи од тоа колку сме толерантни едни кон други, и колку ги почитуваме верските вредности и погледи на личноста од другата вероисповед, а девет отсто не се согласуваат со тоа. Над 21 отсто имаат мала доверба во црквите и верските заедници, […]

Секој десетти Европеец е екстремен десничар

Уредник
0
0
43
Секој десетти европски гласач е убеден поддржувач на екстремно десничарските партии , според истражувањето на 12 земји на ЕУ , објавено во петокот пред парламентарните избори во мај, објави ДПА. Истражувањето, спроведено од Агенцијата за онлајн истражувања YouGov во име на германската фондација “Бертелсман”, покажа дека 10,3 отсто од гласачите се идентификуваат позитивно со популистички или крајно десничарски партии . […]

Мистерија на Тајната вечера: Распоредот на апостолите има многу важно значење

Уредник
0
0
414
„Тајната вечера“ на Леонардо да Винчи е ремек дело на италијанската ренесанса. Сигурно сте ја виделе повеќе пати досега, но можеби овој факт за неа не сте го знаеле. Исус Христос е централна фигура на сликата, а апостолите се групирани по тројца во четири целини. Ова дело на Леонардо да Винчи се наоѓа во црвката […]

Муслиманите се позадоволни со своите животи отколку припадниците на другите религии

Уредник
0
0
108
Новата студија покажала дека муслиманите се позадоволни со своите животи отколку припадниците на другите вери. Тие се позадоволни со своите животи бидејќи чувствуваат поголемо единство и поврзаност. Новото истражување на тим германски психолози укажува на тоа дека чувството на единство го наговестува вкупното задоволство. Во оваа студија учествувале 67.562 припадници на различни религиски заедници, а […]

Етичко постење или мрсење во кампањата

Уредник
0
0
110
Кампањата за претседателските избори ќе биде своевиден тест за политичарите, кои за себе речиси секогаш знаат да кажат дека се големи верници и дека ги почитуваат религиските начела, кои во суштина се главно етички правила на однесување, што треба да се применуваат во приватниот живот, но и во професионалниот аспект. Овие избори се поклопуваат со […]

Во Македонија најмногу се пости

Уредник
0
0
306
Дали и колку верниците од православна, но и од исламска вероисповед го практикуваат постот, кој е еден од столбовите и на христијанството и на исламот, е најчестата дилема во јавноста, особено за време на периодот на пости. Последен посериозен одговор на ова прашање дава истражувањето на Институтот за политички истражувања – Скопје и веб-порталот Религија.мк, […]

Истражување на ИПИС и религија: Речиси две третини од граѓаните се суеверни

Уредник
0
0
85
Речиси две третини од населението во Македонија е суеверно. 57 проценти од граѓаните со православна вероисповест во земјава практикуваат некаков вид суеверие, додека девет од 10 муслимани за себе рекле дека се суеверни. Ова го покажува истражувањето на Институтот за политички истражувања Скопје и на интернет порталот Религија.мк, кои со поддршка од Фондацијата „Конрад Аденауер“, […]

Истражување: Мнозинството граѓани сметаат дека Уставот не ја ограничува слободата на вероисповед

Уредник
0
0
60
Големо мнозинство од 72 проценти од граѓаните сметаат дека Уставот не ја ограничува слободата на вероисповед, наспроти 14 проценти кои рекле дека ја ограничува, покажува истражувањето на Фондацијата „Конрад Аденауер, „ИПИС“ и порталот „религија.мк“ за перцепцијата на граѓаните околу улогата на верските институции и религијата во градењето на меѓурелигискиот соживот. На прашањето дали на Вас […]

Светска религиска конференција – религијата и тероризмот немаат ништо заедничко

Уредник
0
0
77
Терористичкиот напад во Нов Зеланд е само еден од примерите на злоупотреба на религијата. Главните одговори на овие прашања треба да дојдат до самите религиски организациии. Еден таков светски настан беше мировната меѓурелигиска конференција минатата недела во Лондон.