Почетна На иста страна

На иста страна

Не секогаш и не секаде верските објекти се причини за поделби – На Иста Страна (ВИДЕО)

Уредник
0
0
159
Брајчино, Наколец, Ѕвегор, се само дел од примерите каде изградба на верските објекти не преставува никаков проблем и каде несебична помош даваат и христијаните и муслиманите. Малкумина знаат дека на табла во манастирот Света Петка над Брајчино се испишани имиња на муслимани од ресенско, кои на еден или на друг начин помогнале, за уредување на […]

Колку верски објекти и се потребни на Македонија?

Уредник
0
0
80
Во Македонија нема точна бројка на изградени верски објекти. Некои неофицијални податоци велат дека ги има над 2500. Кој и зошто ги гради? Дали тие се доволни и колку нивната изградба е во функција на маркирање на територии. На Иста Страна во сабота во 11 часот на Сител ги дава одговорите. Погледнете и примери кога […]

Потребна е нова динамика на меѓурелигискиот совет

Уредник
0
0
74
Засилување на улогата на меѓуверскиот совет, негова зголемена динамика и зачестени средби и контакти меѓу петте уставни верски заедници се неопходни во овој период. Ова е заклучок од специјалната седница на дел од некогашниот меѓуверски совет, што беше организирана за потребите на емисијата „На Иста Страна“, која секоја сабота од 11 часот се емитува на […]

Како се гради доверба меѓу верските заедници. Гледајте Сител во 11 часот денеска

Уредник
0
0
102
  Дали во Македонија може да се разговара без олеснувач од страна? Колку на меѓуверскиот дијалог му е потребен посредник? Гледајте ја специјалната седница на дел од некогашниот меѓурелигиски совет, кој според сите анализи беше најпозитивното нешто што Македонија некогаш го имала. Што се случи? Зошто Советот е невидлив. Во сабота во 11 часот, откријте […]

Дали верските заедници и секуларизмот се на иста страна?

Уредник
0
0
120
Секуларизам заснован на здрави основи и коректни принципи на релација држава и верски заедници е најдоброто решение за македонското општество, заклучуваат претставниците на Македонската православна црква-ОА и на Исламската верска заедница, отец Бобан Митевски и професорот Хасан Џило од Факултетот за Исламски науки во емисијата од серијалот „На иста страна“, која секоја сабота во 11 […]

Дали Македонија е секуларна и каде треба да биде границата?

Уредник
0
0
123
Прашањето за секуларноста во Македонија, з аулогата на верските заедници, за политиката и нејзините влијанија се дел од темата за денешната епизода од серијалот „На Иста Страна“, што почнува на Сител во 11 часот. На таа тема зборуваат Отец Бобан Митевски од МПЦ и професорот на факултетот за исламски науки, Хасан Џило. Има ли атеисти […]

Свештеници и имами во Тетово ќе играат фудбал

Уредник
0
0
161
Муфтиството на ИВЗ од Тетово и Тетовско-гостиварска епархија на МПЦ ќе организираат меѓусебен фудбалски натпревар, а во тимовите ќе учествуваат свештеници, имами и млади претставници на исламот и на христијанството. Ова го ветија ефендија Идриз Идризи од ИВЗ и Отец Александар свештеник на МПЦ во Тетово, кои беа дел од петтата епизода од серијаот „На […]

Може ли толеранцијата да се замени со почит?

Уредник
0
0
107
Ефенди Идриз Идризи од Исламската верска заедница и отец Александар Стојановски од МПЦ, свештеник во Тетовско-гостиварската епархија ги направија првите чекори кон меѓусебно приближување во процесот на замена на толеранцијата со меѓусебна почит. За разлика од Дебар, Тетово е една поинаква средина во која верските заедници ќе траба да ги зајакнуваат своите комуникации со цел […]

Дебар е лекција за меѓуверски соживот

Уредник
0
0
600
Муфтијата Рамазан Хаса од Исламската верска заедница и отец Доситеј од бигорското монашко братство, одржаа лекција за тоа како различните верски заедници можат да бидат основа за живот едни со други. Во четвртата епизода од серијалот „На Иста Страна“, е претставена историската традиција на меѓуверска почит која функционира во Дебар. За многумина од страна тоа […]