Почетна Коментар

Коментар

Скриените пораки на патријархот Вартоломеј

Уредник
1
-1
361
На 6 јануари оваа година вселенскиот патријарх Вартоломеј одлучи да ѝ го предаде томосот за автокефалност на Украинската православна црква. Така, сѐ поизвесно стана дека никој не може да го одврати од намерите да ги реши долгогодишните проблеми меѓу православните цркви и со тоа во историјата да биде запишан како духовен водач на православните, кому […]

Ко, о чему…

Уредник
1
0
623
Има една стара српска поговорка, која овде и таму различно се интерпретира, односно се разликува во формата, но не и во суштината… Најчесто се користи кога некој обидувајќи се да се правда, толку ќе се заплетка во своите небулози, што на крај најсоодветно е да му речете… „Така е.. прав си… терај!… Небулозно, затоа што […]

Зошто најголемите фрескосликари и иконописци сакале да бидат анонимни?

Уредник
0
0
271
Сте се запрашале ли зошто голем број истакнати фрескосликари и зографи своите дела ги оставале без потпис? Зошто не знаеме како изгледале? Зошто најубавите фрески се оние чиј автор е непознат? Зошто многу малку знаеме за животот на светите ктитори, за имињата на монасите? За разлика од денешните бизнисмени и политичари чие ктиторство е запишано […]

Изгубената сериозност на Православието

Уредник
1
-4
295
Во овој момент на целата планета постојат петнаесет Православни цркви. Ако ги исклучиме четирите древни Патријаршии (Константинопол, Александрија, Антиохија и Ерусалим) Кипарската црква, сите останати влегуваат во истиот кош. Тие се „ќерки“ на Константинопол. Русија, Србија, Романија, Бугарија, Грузија, Грција, Полска, Албанија, Чешка и на крај Украина, за првпат во Константинопол „заплакаа“ како автокефални цркви […]

Ако се оттргнеш од моето архипастирско иго, ќе одиш во адот

Уредник
0
-1
421
Начинот на мислење на „оние што не проштеваат“ не само што не наликува на Христа, туку повеќе наликува на древниот хететски цар Телипину (околу 1500 год. пред Христа): „Во иднина, оној кој ќе ме наследи, … да не вели: Јас потполно проштевам. Не проштевај потполно никому“. Но, некои луѓе историјата сепак ги научила на нешто. […]

РПЦ без парохјани

Уредник
0
-1
209
Автокефалијата на Украинската православна црква (УПЦ) поставува битно прашање  пред руското православие: што конкретно предлага Руската православна црква (РПЦ) на современото руско општество? Не сум побркан – точно на руското. „Духовно-наравствените основи, „рускиот свет“, „традиционалните вредности“ како клучни елементи на новата православна идеологија, станаа причина за конфликт, којшто има не само црковна, но и културна, […]

Конзерватизам и либерализам

Уредник
0
0
440
Најнапред би кажал нешто околу конзерватизмот, кој повеќето од нас го сфаќаме како чување и одржување на веќе постоечки вредности. Конзерватизмот нема сосема негативно мислење како што денес многумина мислат. Во неговото оригинално значење е главна одлика токму и во Црквата, зашто едно од својствата на Црквата е нејзиното неразгранување во областа на догмите кои […]

Дали Шекспир црпел инспирација од Плаошник?

Уредник
0
0
277
Кога ќе влезете во црквата Свети Пантелејмон на Плаошник, во голема рамка на пано поставена на северниот ѕид ќе здогледате една необична фреска за која малку се знае во јавноста. Составена од лепени фрагменти откриени од археолозите се гледаат портрети на двајца византиски благородници, а меѓу нив загадочен натпис на старогрчки јазик. Од него дознаваме […]

Пуста Македонија, несудена Јужна Србија, вечен непребол

Уредник
0
-2
362
Во своето најново интервју, за белградскиот весник „Политика“, Српскиот патријарх Иринеј истакнува дека во Македонија постои „Охридска архиепископија, која има свој поглавар, архиепископот Јован и во поглед на каноните […] не постои никаков проблем“. Патријархот, како и голем дел од СПЦ, наместо да ја согледаат стварноста и да се соочат со македонскиот народ кој веќе […]

Иларион Алфеев:Ние водиме војна за заштита на свештените граници на нашата Црква

Уредник
0
-1
457
За две седмици Руската црква ќе чествува 10 години од искачувањето на Московскиот патријарх Кирил на патријаршискиот престол. Коментирајќи го развитокот на Руската црква во текот на овие десет години, Волоколамскиот митрополит Иларион Алфеев се обрати кон служителите во раководениот од него Оддел за надворешно-црковни врски при Патријаршијата. Според митрополитот Иларион, кој ја презеде надворешната […]