Почетна Коментар

Коментар

Автокефалноста заложник на дворски игри

Уредник
0
0
214
Македонската црковна автокефалност станува прашање со голем меѓународен публицитет и нејзиното решавање ќе биде уште една причина за продлабочување на конфликтот меѓу Руската православна црква и Вселенската патријаршија. Во таа битка очигледно е дека црковна Москва не избира средства за да ја постигне целта, односно да го спречи или одложи на долг рок признавањето на […]

Што е запишано во Библијата за идните настани во светот и во Македонија?

Уредник
0
0
1.38K
Библијата е божјо слово. Тоа е вдахнато четиво од силата на Светиот Дух. Во него се запишани сите настани што биле, се и ќе се случат во иднината. Како божествено дело со печат од Бога и неговиот дух, тоа нема само едно литерарно значење. Но само оние кои се обдарени од Бога умеат да го […]

Папата Франциск одржа час по православен етос

Уредник
0
0
202
Сите Православни, со голема жалост следиме како последниве години, главно поради експлозивноста на информациите низ интернетот, Православната Црква е искористена од политиката и претрпува штета. Етнофилетизмот, иако осуден од Константинополскиот собор во 1872 година, продолжува да го јаде телото на Православната Црква со стабилен и брз ритам, како рак кој полека-полека го ослабува човекот додека […]

Чувар на македонската црковна вистина

Уредник
2
0
290
Речиси секој од нас барем еднаш се нашол во ситуација кога пред пријатели од странство го фалел македонското црковно богатство или, пак, ги носел на тура по манастирите низ земјава. И, секако, сето тоа величење било без верска обврска или одговорност, зашто свесни сме дека во Македонија најголемиот дел верници се повеќе почитувачи на традицијата, […]

Прочитани

Уредник
0
0
496
Која е нашата најголема грешка? Невосогласеностана начинот на нашиот живот со степенот на душевната состојба во која се наоѓаме. Најголемиот дел од денешните христијани се наоѓаат во состојба на религиозна невроза – самораководење, озборување, осудување, нељубов кон ближните итн., во т.н. противприроден начин на живот, и самозадоволни, не се ни обидуваат да преминат во природен […]

Украинскиот патријарх го отфрла томосот за автокефалност!

Уредник
1
0
299
Само шест месеци поминаа од врачувањето на Томосот за автокефалност на Православната црква на Украина(ПЦУ) од страна на Константинполскиот патријархат, а на виделина испливаа сите заткулисни игри кои можат да доведат до сериозен конфликт во новата црква. На едната страна е патријархот Филарет, а на друга неговиот ученик, првиот човек на ПЦУ митрополитот Епифаниј. И […]

Зошто Светците на некои фрески немаат очи?

Уредник
1
-1
457
Светци со ископани очи или избелено лице може да се забележат во повеќе цркви во Македонија. Што стои позади ваквата необична појава? Зошто недостасуваат овие делови од светецот? Во речиси сите градови во Македонија, посебно во помалите средини, речиси и да нема црква или манастир со фреска од светец кој нема очи. Најчесто луѓето барајќи […]

По повод навредата на верските чувства на христијаните од страна на ЛГБТ-заедницата

Уредник
2
0
691
Живеејќи под постојан стрес и притисок врз неговиот дух, современиот човек, тешко и безуспешно го определува своето место во новата епоха. Од едната страна се наоѓа неговото домашно воспитание, а од другата, е соочен со секојдневно пласирање на т.н. „нови вредности“, кои во голема мера се косат со неговото сфаќање за моралот и етиката. Нашето […]

ПИМЕН: Наречете ме хомофоб, ама ја претеравте!

Уредник
2
0
669
Владиката Пимен, остро реагираше на настанот на кој ЛГБТ заедницата синоќа се исмеваше со верските чувства на Христијаните. Еве го неговиот Фејсбук коментар: Ќе кажам дека ја претерале, дека ни ги повредуваат чувствата христијански и веројатно ќе бидам искритикуван од истите дека сум конзервативен хомофоб. И ќе сум се додека во име на вашите слободи […]

За надежите во Вселенската патријаршија за поскоро решавање на македонското црковно прашање

Уредник
0
0
330
На 28 мај 2019 година во претпладневните часови, македонските медиуми синхронизирано започнаа да ја објавуваат веста за интервјуто на Неговата Светост Вселенскиот патријарх Вартоломеј, дадено за една бугарска новинска агенција во кое се осврнува и на прашањето на статусот на Македонската православна црква. Како по договор, насловите ја нагласуваа оптимистичката констатација дека Вселенската патријаршија потврдува […]