Почетна Коментар

Коментар

Пимен: Биди ни соучесник и во оваа наша радост Кириле блажени

Уредник
0
0
1.21K
Споделувајќи радост од единството со православната екумена, Пак и пак му се молиме на светиот Кирил исправени пред гробот негов свет. И ќе речеме: Нé научил животот преку евангелието на Христа Бога наш, кое ете преку азбуката што ни ја даде токму ти, о блажен свети Кириле и наш просветителе, го чувме на јазикот кој […]

Ѓуровски: Во исчекување сме на повикот на Патријархот Порфирије за отпус и повик за признавање на црковната автокефалност на Охридската Архиепископија

Уредник
0
0
414
Првиот поглавар на МПЦ Архиепископот Доситеј своевремено мошне храбро им се спротивстави на непријателите на нашата црковна независност и ја востанови автокефалноста, знаејќи дека само на тој начин ќе може да ја сочува својата паства од волците во овчи кожи Благодарение на Одлуката на Вселенскиот патријарх г.г Вартоломеј и нејзино прифаќање од СПЦ се прекина […]

Праќа ли СПЦ уште една порака на добра воља?

Уредник
0
0
742
Архиереите на Српската православна црква вчера биле на традиционалниот прием кај српскиот престолонаследник Александар Караѓорѓевиќ, што секоја година за време на одржувањето на СПЦ се практикува. Владиците на СПЦ во деновите додека трае Соборот, еден ден се во посета на кралското семејство. И овој Собор за зачува традицијата. Во краткото соопштение на СПЦ пишува дека […]

Ѓуровски: На ПОА и истече рокот на траење, МПЦ-ОА е вечност

Уредник
2
-3
939
Браќа од Православната Охридска Архиепископија на владиката Јован Вранишковски џабе не рекле смирение спасение, кроце со Вашите писанија и прогласување на победи! Вие допрва ќе славите зошто спокојот ќе мора кај МПЦ ОА да си го побарате и тоа во стадото кое го напуштивте Знаеме дека е тешко, кога ќе треба утре да му целивате […]

„Хепи Енд“, или „Д Енд“?

Уредник
0
0
695
Македонските владици денеска на Синодска седница ќе одлучат во кој правец ќе ја водат иднината на МПЦ-ОА, а со тоа сами ќе си одредат каква одговорност ќе понесат. Чесно и достоинствено е по синодската Седница тоа на јавноста да и го соопштат. Работите како што досега стојат, отвараат повеќе дилеми, но најважната е дали се […]

Среќна Нова 1959!

Уредник
0
-2
698
Православната црква во Србија, после 100 години, конечно успеа. Гол во 93 минута. Уствари автогол. Очекував дека после 9.мај и одлуката на вселенскиот патриарх за кревање на шизмата српските владици ќе почнат со нивните познати маневрирања и купување на време. Се очекував од Белград. Ама од нашиве не очекував автогол. Во соопштението напишано во стил […]

Сега на потег е СПЦ, Вселенската патријаршија и го олесни патот за конечно решение

Уредник
0
0
450
Позитивна вест е одлуката на Вселенската православна Цариградска патријаршија, предводена од патријархот Вартоломеј, која ја прими во канонско единство Македонската православна црква, свештенството и народот и со тоа заврши долгогодишниот неправеден период на т.н. “Шизма” (раскол). Слушнавме подробно за придобивките од истото како што се можноста за сослужување на пример. Овој дел е доволен за […]

Борбата за државност, секогаш и речиси без исклучок, е проткаена и со борба за црковна самостојност односно автокефалија

Уредник
0
0
171
Во македонската историографија има неколку датуми кои останале врежани во нашата колективна меморија. Најпрво се сеќаваме на 2. август 1903 г. па потоа повторно на 2. август 1944 г., следниот е 8. септември 1991 г. и од сношти ќе се сеќаваме на 9. мај 2022 година. Првите три се поврзани со борбата за македонска држава, […]

Богојевски: Радувај се народе, нека бијат сите камбани

Уредник
2
-1
873
РАДУВАЈ СЕ НАРОДЕ! НЕКА БИЈАТ СИТЕ КАМБАНИ! Дојде и тој ден, чукна и тој час… БОГ НЕ БЛАГОСЛОВИ! Неговата Божествена Сесветост, Патријарх Константинополски Бартоломеј на Вселенската Патријаршија, првоначална Мајка Црква на сите во светот, соопшти дека денес на 09.05.2022 лето Господово ја призна Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија под нашето древно, свето, народно, македонско, […]

260 години по 1762, Охридската архиепископија повторно во канонскиот поредок на Црквата предводен од Вселенската патријаршија

Уредник
0
0
516
Прашањето на автокефалноста на МПЦ-ОА е последното нерешено важно национално и државно прашање чие успешно надминување неповратно ја зацврстува и ја унапредува стабилноста на нашата држава. Одлуката на Вселенската партијаршија да ја прими наследничката на славната Охридска архиепископија во канонско единство е повеќе од историска бидејќи после толку децении конечно се признава каноничноста на нашата […]