Почетна Анализа

Анализа

Каде се стапиците на патот до суштинската автокефалност?

Уредник
1
0
274
Синодот на Македонската православна црква-Охридска архиепископија на последната седница во Охрид не откри дали владиците разговарале за барањето за признавање на автокефалноста од Вселенската патријаршија. За ова прашање јавноста засега останува без конкретни детали. Нема информација ниту дали владиците на МПЦ-ОА имаат некакви сознанија што и како се случува во Вселенската патријаршија, откако таа неодамна […]

Украина да биде лекција за македонската автокефалност

Уредник
0
-1
244
Дали најавите за нови поделби во украинската црква се сериозни или, пак, станува збор за судир на влијанија меѓу почесниот патријарх Филарет и актуелниот поглавар на Украинската православна црква (УПЦ), митрополитот Епифаниј? Колку оваа состојба во Украина треба да биде аларм за владиците на Македонската православна црква – Охридска архиепископија да бидат исклучително внимателни во […]

Задушницата е за починатите, Духовден е роденденот на црквата

Уредник
0
0
1.11K
Граѓаните честопати ги изедначуваат празниците Задушница и Духовден, кои овој викенд ќе се одбележуваат меѓу православните христијани, како денови на еден ист празник посветен на мртвите. Во суштина станува збор за сосема два различни дена, со различни црковни знаења. Задушница, кога се слави споменот на починатите, се паѓа секогаш во саботата пред Духовден, кој се […]

Свештениците апелираат да се престане со суеверијата за задушница и Духовден

Уредник
0
0
1.24K
Многумина од православните христијани и оваа година за претстојниот викенд, кога ќе се одбележуваат задушница и Духовден, повеќе внимание ќе им посветат на адетите и обичаите, отколку што во духот на вистинската вера ќе настојуваат да го оживеат споменот и да им оддадат почит на починатите. Според обичајот, уште в сабота навечер ќе заминат на […]

Необични и малку познати факти за комплексот Свети Петнаесет во Струмица

Уредник
1
0
369
Дали сте знаеле дека Струмица е најбогата со цркви, дури и повеќе од Охрид? Неоткриеното богатство сè уште не е доволно истражено, а тоа се наоѓа под самиот град, кој изобилува со најстарите храмови уште од самите мугри на христијанството. Базиликата која е подигната над гробот на Светите Петанесет Тивериополски маченици е најстариот вид на […]

Македонската автокефалност меѓу националниот интерес и државата

Уредник
3
0
322
Македонското црковно прашање во моментов е единствено најзрело и наједноставно за решавање во православието. Откако Вселенската патријаршија призна постоење на автокефалната црква во Украина, познавачите на состојбите во православниот свет, велат дека следниот предизвик за вселенскиот патријарх Вартоломеј е токму автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, прашање што стои отворено повеќе од 70 […]

МПЦ-ОА нема да брза со одговор за СПЦ

Уредник
0
0
299
На владиците на Македонската православна црква-Охридска архиепископија не им е приоритет да одговорат на одлуката со која Српската православна црква реши да ги возобнови преговорите. Велат дека сѐ додека не добијат писмено известување од српските владици нема да разговараат на оваа тема. За нив приоритетно прашање се односите со Вселенската патријаршија и очекуваниот одговор на […]

Украинскиот пат матрица за автокефалноста на МПЦ?

Уредник
0
-2
138
Дали и каква улога треба да има државата во поддршка на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) за решавање на нејзиниот автокефален статус пред Вселенската патријаршија? Дали тоа би се сметало за нарушување на концептот на секуларност? Овие дилеми изминатиот период се наметнаа во јавноста, особено по зачестените изјави на политичарите за црковните прашања. […]

Ѓаконот во Битола кој стана Вселенски патријарх

Уредник
0
-2
688
Неодамна, при својата Апостолска посета, Папата ја призна автентичноста на верскиот соживот во Македонија, напорите кои нашата земја ги правела и сè уште ги прави на полето на меѓуверските односи.  Дека тоа е така, сведочат многу личности кои својата духовност ја хранеле токму од оваа наша почва. Една таква личност бил Вселенскиот Патријарх Атинагора, кој […]

Само невидлив Евреин е безбеден во Германија?

Уредник
0
0
201
Какво откровение! Каква изјава за банкрот! И каква страшна импликација! Ополномоштеникот на германската влада за антисемитизам изјави: „На Евреите не можам да им препорачам носење кипа низ цела Германија.“ Логичниот крај на реченицата би бил: ако подготвеноста на насилство против Евреите во Германија, како вербалното потпалување омраза, така и физичките напади, во меѓувреме имаат толкава […]