Почетна Анализа

Анализа

Автокефалност во Украина е чекор до автокефалност за МПЦ-ОА

Уредник
0
0
289
Вселенската патријаршија врти нова страница во православниот свет Најновата вест во православниот свет објавена изминатиот викенд ѝ даде надеж на Украинската црква дека во најскоро време ќе биде остварена нејзината желба за автокефален статус. Таквата заложба официјално беше потврдена на заедничката средба меѓу претставникот на Вселенската патријаршија, митрополитот на Франција Емануел и украинскиот претседател Петро […]

Антицрковниот речник ја открива намерата на српските владици

Уредник
0
0
220
Се изгуби ли божјото слово во црковната реторика? Многу политикантство, а малку духовност. Тоа го карактеризира речиси секој говор на српските великодостојници кога станува збор за прашањето на Македонската православна црква и признавањето на нејзината реалност, жива и посебна автокефална црква на македонскиот народ. Нема изјава во која владиците од црковен Белград не користат речник […]

Без мајка и покрај трите Мајки: страдањата на Македонската Православна Црква за признавањето на автокефалниот статус

Уредник
0
0
203
Извадок: Во минатото Грција огнено се противеше на ѕвездестиот изглед на македонското знаме, тврдејќи дека ѕвездата е грчки симбол. Навистина македонското знаме, заедно со името Македонија, стана средиште на долгогодишен дуел помеѓу Грција и Македонија. Во Јули 1995 година, Грција отиде толку далеку, што поднесе барање до Организацијата за Светско културно наследство да се заштити […]

МПЦ-ОА во челустите на соседните православни цркви

Уредник
10
0
286
Зошто СПЦ и БПЦ сакаат да ја присвојат Охридската архиепископија како свој корен? Битката за превласт врз Македонската православна црква-Охридска архиепископија всушност е потврда за исконската вредност, тежина и духовна сила што во себе ја има и ја носи нашата национална црква. Таа има изворен историски континуитет во лицето на Охридската архиепископија и во нејзините […]

Натан од Газа – ученикот на месија бил во Македонија

Уредник
0
0
296
Значајни цивилизациски случувања и настани се поврзани со Македонија. Добро е секое време да зачува барем мал дел од нив, како знак на богатата историја на овие простори.  Колку ли само духовни џинови проаѓале низ Македонија и тука ги оставале своите души пред да заминат на небесата, за кои не сме свесни. Нивното духовно присуство […]

Митрополит на Вселенската Патријаршија: „Доделувањето на автокефалија припаѓа на Вселенскиот Патријарх“

Уредник
0
0
243
Доделувањето на автокефалија на Украинската Црква од страна на Цариградската Патријаршија е многу веројатно да стане во непосредно идниот период. Така смета Митрополитот Пруски Елпидофор, игумен на Манастирот на Богословското училиште во Халки. Митрополитот Елпидофор, говорејќи за АПЕ-МПЕ, беше категоричен во поглед на автокефалијата на Украинската црква, држејќи растојание дури и од поранешните компромисни ставови […]

Моќта на аргументите или аргументот на моќта?

Уредник
1
0
199
Вселенската патријаршија и Руската православна црква повеќе од еден месец водат интензивна црковна дипломатија во православниот свет. Тие паралелно со свои црковни делегации лично ги посетуваат сите православни цркви и разговараат за она што во моментов е најсуштинско прашање во православието, а тоа е поврзано со најавите за признавање автокефални цркви во Македонија и во […]

Како и колку државата да стави рака врз верските заедници?

Уредник
0
0
69
Дали со најавите за инспекциски контроли во верските заедници во земјата отворено се навестува посериозна контрола на нивното работење во смисла на почитување на законските обврски или, пак, тоа е обид за некој облик на политички притисок врз нив, во поширок контекст на актуелните случувања во земјава? Оваа дилема се наметна во јавноста откако премиерот […]

Зошто МПЦ-ОА мора да остане национална црква на македонскиот народ?

Уредник
3
0
262
Евентуалното заживување на т.н. договор од Нивици, поточно промената на нашиот устав, односно преамбулата, е во тесна корелација и директно се рефлектира и врз комбинаториките за признавање на Македонската православна црква-ОА од страна на Вселенската патријаршија само под името Охридска архиепископија. Како што стојат работите засега, интелектуалците и аналитичарите предупредуваат на силните индикатори дека тоа […]

Еден аршин за членките на ЕУ, за нас сосема друг

Уредник
0
0
105
Спроведува ли Европа двојни критериуми кога станува збор за практикувањето на слободата на вероисповед и остварување на човековите права? Оваа дилема се наметна во јавноста по одлуката на неколку држави на Европската Унија да воведат забрана за носење бурки и хиџаб кај муслиманските жени во своите држави. Истовремено, Европскиот суд за човекови права во Стразбур […]